Астрономи установиха, че Уран дължи наклона си на няколко неголеми сблъсъка, а не на един, както се смяташе доскоро, съобщи Лента.ру.

Известно е, че ъгълът на наклона на плоскостта на екватора на Уран към плоскостта на орбитата му към Слънцето е почти 90 градуса. Поради тази причина характерната за останалите планети от Слънчевата система смяна на ден и нощ на Уран се наблюдава само при равноденствие.

Досега се считаше, че необикновеният наклон е резултат от сблъсък на газовия гигант с друго небесно тяло в далечното минало. Спътниците на Уран (до момента са открити 27) също се движат по силно наклонена към слънчевата орбита траектория.

С помощта на компютърно моделиране учените са установили, че сценарият на един голям сблъсък противоречи на наблюдаването разположение на луните на Уран. За да са така разположени спътниците  му, би трябвало протопланетният диск, от който се е формирал газовият гигант, да е бил наклонен, за което са необходими поне два сблъсъка на планетата.

В резултат протопланетният диск е загубил формата си (от плосък е станал торичен) и се е наклонил. По-късно от този материал са се образували спътниците му.

Учените предполагат, че младата Слънчева система е била много опасно място. В момента се спори дали Меркурий е „преживял“ сблъсък по време на формирането си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase