Излезлият от употреба американски спътник, изследвал атмосферата, се очаква да падне на Земята утре, съобщават от НАСА.

Учените очакват тогава той да навлезе в атмосферата на планетата.

По-рано днес италианското правителство препоръча на жителите на северните райони да не напускат домовете си в петък вечер, във връзка с очакваното по това време падане на спътника UARS, съобщи Франс прес.

Препоръчва се също така хората да се намират на долните етажи на сградите, по възможност близо до носещи стени. Населението е предупредено за опасност от токсични вещества, които може да отделят отломките. Във връзка с това на гражданите е забранено да минават покрай паднали фрагменти по-близо от 20 м.

Според италинските власти вероятността спътникът да падне точно на територията на Италия е около 1,5%. 

UARS тежи 6,5 тона. Той е с дължина 10,6 м и диаметър 4,5 м. През 2005 г. остава без гориво и оттогава губи височина, привличан от земната гравитация.

Части от спътника могат да паднат в Индийския океан между Африканския рог и Сейшелските острови, твърди Асошиейтед прес.

Според компютърен модел на НАСА по-голямата част от апарата ще изгори, но на Земята ще паднат до 26 фрагмента.

Общата им маса ще е около 532 кг, като най-голямото парче ще е с тегло 151 кг. Очаква се парчета от спътника да паднат в Тихия океан. Според други изчисления най-голямото парче ще падне в пустинята на Судан.

Орбитата му минава над по-голямата част от Земята - от Северна Канада до южната част на Южна Америка.

Шансът парче от него да удари човек е 1 към 3200, изчисляват от Агенцията. Отломките най-вероятно ще паднат в океана или в необитавани територии от сушата.

Спътници с големината на UARS влизат обратно в земната атмосфера средно веднъж годишно.

Много по-тежки космически апарати са падали на Земята, припомня Асошиейтед прес. През 2001 г. 135-тонната руска станция "Мир" падна в Южния Тихи океан, а през 1979 г. - 100-тонната американска станция "Скайлаб" се разпадна над Индийския океан. 

* Информацията е обновена в 19,30 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase