Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Учените в Големия адронен колайдер съобщиха, че сигналът, който ги накара да мислят, че са видели "намеци" за търсената частица Хигс бозон, отслабва, съобщи Би Би Си.

Новите резултати, които ще бъдат представени на конференция в Индия тази седмица, изключват средния енергиен диапазон. Физиците ще продължат да търсят Хигс бозона в по-ниския и по-високия диапазон. Там обаче е много по-трудно да бъдат засечени хипотетичните частици.

На сегашния етап съществуването на Хигс бозона е изключено до 95% в диапазона от 145 до 466 GeV.
Въпреки това учените от Големия адронен колайдер още вярват, че ще засекат енигматичната частица до края на следващата година, или поне ще потвърдят, че тя не съществува във формата, в която би трябвало да е, според сегашната теория на частиците и техните взаимодействия, наричана Стандартен модел.

"Това е много вълнуващо време за физиката на частиците - каза Серджо Бертолучи, директор по изследванията в Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН, който управлява Големия адронен колайдер. - През следващите 12 месеца несъмнено ще има открития.

Ако Хигс бозонът съществува, експериментите в Големия адронен колайдер ще го засекат. Ако не съществува, липсата му ще насочи към нова теория."

Хигс бозонът е последното липсващо звено от т. нар. Стандартен модел на физиката. Смята се, че това е частицата,
дала масата на отломките след Големия взрив преди 13,7 милиарда години, която е изиграла жизненоважна роля в създаването на галактиките, звездите и планетите.

Учените, работещи с Големия адронен колайдер на ЦЕРН търсят Хигс бозона в продукта от трилиони високоскоростни
сблъсъци на частици, пресъздаващи първичната експлозия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 12 години

До 8.За откриването и е използван Мутронен Бойколайдер.

9

До 7

преди 12 години

Не е вярно, най-големите физици на нашето време имат нови теории нещо като теория за всичкото или по известна като М теория. Тя е продължение на струнната теория.Физиката от 100 години се прави че не вижда като се почне от това никога не може да се посочи местоположението на атомните частици като електрони и стигнем до том че елементарните частици си взаимодейсват без значение от растоянието което е невъзможно без М теорията, която е доста по различна от теорията на относителноста на Айнщайн.

8

зевзек

преди 12 години

Най-малката елементарна частица в света е заплатата в България:))

fallback