Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

В малките галактики могат да се раждат само звезди с малки размери. До този извод стигнаха учени от Националната астрономическа обсерватория на Япония в Токио, изследвали състава на звездите в галактика-джудже в съзвездието Пещ, съобщи сп. "Ню сайънтист".

В галактиката джудже се наблюдава високо съдържание на бария спрямо желязото, а барият се ражда в недрата на малки звезди (при по-големите преобладава желязото). В Млечния път - достатъчно голяма галактика - относителното съдържание на тези елементи е различно.

Учените предполагат, че недостигът на желязо в галактиките джуджета се дължи на това, че в тях не се образуват звезди, чиято маса надхвърля 25 слънчеви маси. Специалистите са на мнение, че липсата на големи звезди може да е свързано с по-малката плътност на газа в галактиките джуджета.

Галактиката джудже в съзвездието Пещ е един от спътниците на Млечния път. Два други по-известни спътника са галактиките Голям и Малък Магеланов облак, информира БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 12 години

Поне да имаше малко въображение, като нямаш акъл...

1

Гошо Тъпото

преди 12 години

В Малкия Магеланов...облак съм ходил,когато служих като майор в Марсианскатаармия.Издирвах един избягал рейнжър-марсианец,за когото ...отговарях.Добрече не беше ...драснал към Големия...облак,където имал...гадже.Тогава щеше да ми се...разкаже играта,защото едва ли щях да го...открия.С това продънено служебно...корито,което ми се полагаше като ротен...командир,още щах да се...рея,между облаците.

fallback