Американският психолог Хауард Гарднър бе удостоен с престижната испанска награда "Принцът на Астурия" в категорията за обществени науки, съобщи ДПА. Журито изтъква "социалните и етични ангажименти на професора
от Харвардския университет за подобряване на образователната система".

Гарднър е известен с теорията си за множествената интелигентност, която подлага под съмнение традиционните тестове за определяне на коефициента на интелигентност.

Психологът разграничава осем взаимно независими типа интелигентност: лингвистична, логико-математическа, музикална, телесно-кинестетична, пространствена, натуралистична, интерперсонална (способността за общуване с другите) и интраперсонална (способността за самонаблюдение).

Наградата "Принцът на Астурия" се присъжда всяка година в осем категории. Придружена е от 50 000 евро и скулптура на Миро. Отличията се връчват на церемония през есента от испанския престолонаследник принц Фелипе, който носи титлата принц на Астурия. 

Миналата година отличието в категорията за обществени науки бе присъдено на екипа от археолози, открил теракотените войни, припомня Асошиейтед прес.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase