Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Църквата отдавна отбелязва Тайната вечеря на Исус Христос на Велики четвъртък. Данните от ново изследване обаче показват, че събитието всъщност трябва да се чества с ден по-рано - в сряда, съобщи "Дейли експрес".

Професор Колин Хъмфрис от Кембриджския университет, който миналата година бе удостоен с рицарско звание за заслуги към науката, твърди, че последната вечеря на Христос с учениците му е била в сряда на 1 април 33 година, а не в четвъртък, както се отбелязва от повечето християнски църкви.

Тази седмица на пазара излиза книгата "Загадката на Тайната вечеря" на Хъмфрис. В нея той описва библейските, астрономически и исторически проучвания, въз основа на които е стигнал до извода, че събитието се е състояло в срядата преди разпъването на Исус на кръста. Според изчисленията на учения, Христос е разпънат на кръста на 3 април 33-та година и е възкръснал на 5 април.

"Моето твърдение е, че интерпретираме погрешно някои части от евангелията, защото не разбираме достатъчно добре живота през първи век след Христа", казва Колин Хъмфрис. Ученият смята, че откритието му може да се използва за въвеждането на фиксирана дата за отбелязването на Великден.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

продължение

преди 13 години

мото на Яков, ок. 62-64г. е -то писмо на Петър, ок.64г. е писмо на Петър, ок.65г. е -то писмо до Тимотей. Евангелието на Йоан е писано последно - ок.98г. Годините, през които били записани Християнските писания показват, че писателите им са очевидци. Никой не оспорил това твърдение, дори и нехристиянски историци. Ако не беше така това щеше да е силен коз в ръцете на противниците, които провеждали "кървави бани", но въпреки риска все повече ставали християни. Явно не защото Библията е мит.

10

продъжление

преди 13 години

които използвали за лична употреба и да проповядват на другите. Евангелието от Матей е писано около 41г., и Писмо до солунците и Писмото до галатяните са около 50-52г., ок.55г. са двете писма до коринтяните, ок.56г е Писмото до римляните, ок.56-58 Евангелието от Лука, ок. 60-61г. са писмата до колосяните, ефесяите, филипяните и Филимон, ок.60-65г. е Евангелието от Марко, ок.61 са Деянията на апостолите и Писмото до евреите, ок.61-64г. Първото писмо до Тимотей и това до Тит, през 62г. е писм

9

Йоан 17:3

преди 13 години

През 93г. юдейският историк Йосиф Флавий пише за Ирод, който убил Йоан, наречен Кръстител. Това е само 60г.след смъртта на Христос. Малко след 100г. римският историк Тацит пише за смъртта на Исус и учението Му, което "се възродило не само в Юдея, домът на заразата, но и в самата столица (Рим)" И двамата не са били християни, но като историци подкрепят библейското повествование. Били са длъжни да изследват нещата вместо да разчитат на "народни приказки". Християните старателно са правили преписи

fallback