11

продължение

преди 13 години

мото на Яков, ок. 62-64г. е -то писмо на Петър, ок.64г. е писмо на Петър, ок.65г. е -то писмо до Тимотей. Евангелието на Йоан е писано последно - ок.98г. Годините, през които били записани Християнските писания показват, че писателите им са очевидци. Никой не оспорил това твърдение, дори и нехристиянски историци. Ако не беше така това щеше да е силен коз в ръцете на противниците, които провеждали "кървави бани", но въпреки риска все повече ставали християни. Явно не защото Библията е мит.

10

продъжление

преди 13 години

които използвали за лична употреба и да проповядват на другите. Евангелието от Матей е писано около 41г., и Писмо до солунците и Писмото до галатяните са около 50-52г., ок.55г. са двете писма до коринтяните, ок.56г е Писмото до римляните, ок.56-58 Евангелието от Лука, ок. 60-61г. са писмата до колосяните, ефесяите, филипяните и Филимон, ок.60-65г. е Евангелието от Марко, ок.61 са Деянията на апостолите и Писмото до евреите, ок.61-64г. Първото писмо до Тимотей и това до Тит, през 62г. е писм

9

Йоан 17:3

преди 13 години

През 93г. юдейският историк Йосиф Флавий пише за Ирод, който убил Йоан, наречен Кръстител. Това е само 60г.след смъртта на Христос. Малко след 100г. римският историк Тацит пише за смъртта на Исус и учението Му, което "се възродило не само в Юдея, домът на заразата, но и в самата столица (Рим)" И двамата не са били християни, но като историци подкрепят библейското повествование. Били са длъжни да изследват нещата вместо да разчитат на "народни приказки". Християните старателно са правили преписи

8

galmadiev

преди 13 години

Може ли,да си толкова ***,или просто си необразован фанатик! Да не би тези които са писали каноничните евангелиета да са били съвременици на Иисус?

7

свидетел ???

преди 13 години

Този учен от тогава ли е на този свят ?Разказва спомени вероятно...

6

Анонимен

преди 13 години

Интересно твърдение, не много смислено, освен частта за фиксирана дата на Великден, но все пак интересно. Вероятно причините, поради които е достигнал до това умозаключение са разбираеми само в неговата глава. Вероятно църквата (ако и бъде поставено като въпрос) ще отхвърли идеята да променя канона.

5

Анонимен

преди 13 години

Абе.. аз такова.. мъчи ме тука една мисъл.. Господ нали е всемогъщ.. дали може да направи камък толкова тежък, че и той да не може да го вдигне ?

4

Анонимен

преди 13 години

Zashto na nqkoi triabva da mu puka koga edin vyobrajaem literaturen geroi e napravil kakvoto i da e?

3

Анонимен

преди 13 години

Аз направо викам да се разпитат очевидците и се прегледа сметката. Със сигурност на фискалният бон е отразена датата . :)

2

Нека да се обмисли

преди 13 години

Може би наистина ще е добре Великденските празници да са с фиксирана дата. Нека твърдението на този професор бъде подкрепено и от мненията на други учени, а после да се произнесе и църквата.

1

някой

преди 13 години

В сряда какво са готвили?..."В петък мама винаги готви грах!" - от рекламата на "Малки тайни" по Радио 1 Рок.