Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Физическата травма и чувството за отхвърленост предизвикват една и съща реакция в човешкия мозък.

Социалният психолог Итън Крос от университета в Мичигън доказал, че както в резултат на усещането за физическа болка, така и при душевни преживявания, предизвикани от силно чувство на самота и отхвърленост, се активират едни и същи части в мозъка.

"На пръв поглед усещането от това да се изгориш с горещо кафе и мисълта за това, че си отхвърлен, би трябвало да предизвикат различен тип болка. Изследването ни обаче показа, че те си приличат повече, отколкото сме предполагали, споделя Итън Крос пред изданието Proceedings of the National Academy of Sciences.

За целите на изследването са били привлечени 40 души. 21 от тях били жени, преживели раздяла през последните шест месеца, и съответно се чувствали отхвърлени.

Всеки от доброволците участвал в две части на експеримента – едната била свързана с чувство за „душевна“ болка, а другата – с физическа.

По време на първата част участниците разглеждали снимка на бившата си половинка и трябвало да мислят за щастливите моменти, които са преживели заедно.

По време на втората част, с помощта на нагряващ се уред, учените предизвиквали физическа болка у доброволците.

Мозъчната активност на всички участници била наблюдавана с помощта на магнитно-резонансна томография.

Експертите фокусирали вниманието си върху отделните зони, за които до момента се смятало, че отговарят за физическата болка. Те сравнили резултатите и с по-стари резултати от томографски изследвания на 500 души, които реагирали на болка и емоция.

Авторите на изследването смятат, че получените данни ще помогнат да се разбере как душевните преживявания могат да станат причина за възникването на заболявания, като и да предизвикат най-различни видове болка, а освен това да доведат и до психически разстройства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase