Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Латвийският учен Янис Полис, известен с разработването на противовирусния препарат Ремантадин, е хоспитализиран и се намира в реанимация заради изтощение. Както съобщи Ves.lv, през последните години химикът живеел в старчески дом.

В средата на март той бил откаран в болница в тежко състояние. В момента Полис се намира в реанимация. Причина за сериозното му положение е станало системно недохранване.

Състоянието му се оценява като тежко, като лекарите не се ангажират с прогнози. Те изказали дълбокото си възмущение от факта, че човекът, чието изобретение е спасило и продължава да спасява човешки животи, е бил принуден да гладува.

По думите на Полис преди около четири седмици той се обърнал за помощ към Olainfarm – производител на разработения от него препарат. Оттам му отговорили, че ще му помогнат, но на практика не направили нищо.

Синовете на химика също не подкрепили баща си.

Медикаментът Ремантадин се продава в много държави по света и служи за профилактика и лечение на грип – той възпрепятства проникването на вируса в епителните клетки на дихателните пътища.

Дълго време това беше единственият противогрипен препарат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Dr. Love

преди 13 години

According to the CDC, 100% of seasonal H3N2 and 2009 pandemic flu samples tested have shown resistance to rimantadine and it is no longer rmended to prescribe for treatment of the flu Информацията е копната от wikipedia . orgCenters for Disease Control and Prevention или CDC ( американската агенция за контрол и превенция на заболяванията ) твърдят, че 100 % от сезонните H3N2 и пандемичните за 2009 вируси са резистентни към Ремантадин.

49

Младеж

преди 13 години

За хората изобретатели държавата трябва да се гружи. Имам предвид когато попаднат в такава ситуация, трябва да им се отпускат държавни пенсии които да им дават единдобър живот! Познавам хора които се занимават с наука - те не мислят за бизнес или за това как да си осигурят старините. Те имат много по-възвишение проблеми и идеи - просто искат да правят наука! Нито този човек, нито както някой по-долу спомена Тесла не трябва да има такава съдба.

48

Бахур

преди 13 години

Да гладува мезерува учен с такова изобретение може да се случи само в комунистическа или социалистическа държава или в техните наследници... Такава е логиката на червените маси - "солидарност - щом пролетариата гладува и мозъците ще гладуват"... Просташки народ....

fallback