Изображение: NASA
fallback

Сондата "Месинджър" на НАСА успешно изпълни спирачните маневри и първа в историята на астрономията влезе в орбита около Меркурий, се казва в съобщение на сайта на проекта, цитирано от РИА Новости.

В 2,45 ч. българско време "Месинджър" включи основния си двигател и започна 15-минутно спирачно задържане, за което изразходва около една трета от първоначалния си запас с гориво. За да се "захване" за Меркурий и да влезе в орбитата му, маневрите трябваше да се изпълнят с поне 70% точност.

"Главният двигател на "Месинджър" работи около 15 минути, намалявайки скоростта на апарата на 862 м/сек, и сондата успя да влезе в планираната елиптична орбита около Меркурий", се казва в съобщението.

Изчислената орбита на сондата има форма на силно разтегната елипса: минималното разстояние между "Месинджър" и повърхността на планетата е около 190 км, а максималното – около 15 000 км. Наклонът на орбитата е 80-82 градуса. Слънчевото притегляне постоянно ще "дърпа" сондата от планетата, затова на всеки 88 дни, което е една година на Меркурий, апаратът ще коригира височината на орбитата си.

"Попаднахме точно в целта. Орбитата е толкова съвършена, колкото това изобщо е възможно", казва Ерик Финегън, главен инженер на проекта.

Научната апаратура на "Месинджър" ще бъде включена на 24 март, а първите орбитални снимки ще бъдат направени от сондата на 29 март – 11 дни след влизането в орбитата на планетата. В този момент "Месинджър" ще се намира над Южния полюс на Меркурий и снимките ще показват част, която никога досега не е заснемана.

Oще по темата
Сондата "Месинджър" е изстреляна от НАСА през август 2004 г. За да икономисва гориво, е решено тя да бъде изпратена към Меркурий по "обходен маршрут" и да влезе в орбитата му с помощта на серия гравитационни маневри – коригирайки курса и скоростта си с помощта на гравитацията на планетата.

Към днешна дата "Месинджър" е прелетял над 7,8 млрд. км и е "навъртял" над 15 кръга около Слънцето. По пътя към мисията си апаратът е прелетял веднъж покрай Земята, два пъти – покрай Венера, и три пъти – покрай самия Меркурий.

Меркурий е най-близката до Слънцето и най-малката планета в Слънчевата система. За нея астрономите знаят сравнително малко: практически пълна карта на Меркурий е направена едва през 2009 г. въз основа на сондата "Маринер-10", изучавала планетата през 70-те години, и на новата сонда. Меркурий до последно беше единствената от видимите с невъоръжено око планети, които никога не са имали изкуствен спътник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

General Motors

преди 13 години

Що за дивотия - Русия се справяла сама технологично??? Та те един автомобил не могат да направят като хората. Съвременните им Москвичи са най-обикновени американски Крайслери....

32

Анонимен

преди 13 години

Така ли интересно, какво откриха с тоя телескоп Руснаците, защото НАСА обследва цялата вселена и надникна там докъдето стигна, все на места за които Русия не си и мечтае. Нищо не каза за руската техника която използваш в живота си. Като каза телескоп защо не кажеш за крадения от американците Буран хахаха, защо не кажеш за терористичните актове в Москва пред които великото световно КГБ трепери, защо не кацеш за КУРСК, защо не кажеш за милионите Руснаци оставени от братя Руснаци да умрат от глад на фронта Още помня с какво облекчение се отървах от върха на руската технологична мисъл ЛАДА. Съвсем скоро ще видиш как частни компании ще изстрелват ракети както русия го прави, но тогава с какво ли ще се оправдават такива като теб. НАСА се развива непрекъснато, а Русия си драпа с технологии от преди 50 години и то крадени къде от Германия къде от САЩ. Странно колко жестока бе надпреварата за кацането на луната и изведнъж как пияните братя се отказаха, под предтекст, че не било интересно, а дефакто да не вземе да се окаже, че изобщо не могат да кацнат там. Те всъшност никъде не са кацали дори на самолетоносач тук на земята. Ще си плащат НАСА какъв им е проблема и Русия си плаща на БП да им вади газа и на Индия да им сглоби що годе читава електроника няма нищо лошо и странно. Всъшност наса отдавна плаща на Русия, ако не бяха парите на упадналия западен народ Русия нямаше изобщо да има програма. Слез твърдо на земята докато САЩ Европа и т.н. се обединяват СССР се разпадна и си остана световен наблюдател. Нали виждаш в Либия стои и наблюдава и никой не я *** за нищо дори не гласува резолюцията, но пък не пропусна да предложи повече газ на Япония в знак на жалкото си съществуване.Издухани са Руснаците, ЩЕ кацнели на луната, ЩЕ покорили Фобос, ЩЕ имали gps, ЩЕ имат самолет пето поколение, ЩЕ пратели сонда на Марс ама тя пък взе, че оцеля няколко секунди, ЩЕ имат самолетоносачи ама на нищо нямат, хората от десетилетия ги имат тия неща. Остават си държавата с най много провалени прецакани планове повече дори от България.Държава пропита с корупция и без никаква средна класа не ми я хвали, странно от къде ли и ние сме станали същата държава.

31

Анонимен

преди 13 години

А къде е пилотираната програма на Америка, а?Преди време Колумб отишъл до Америката и стъпил там!Сега Русия поема кормилото, а Америката ще седи и ще гледа и ще плаща по 70 млн. билет за да могат да кажат че имат 2-м,а човека в космоса!То руснаците години преди преди Хъбъл, пускат телескопа Гранат ама нали трябва да се правим на хитри!А и за МКС - руският сегмент е руски и толкоз, и да всички основни системи са в него - ако се откачи, амеро-японско-европейския, изгаря в атмосферата!

fallback