Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Край Ню Орлиънс, постадал тежко от урагана Катрина преди близо 6 години, американски архитект планира да построи огромно противоураганно убежище, наречено Ноев ковчег, съобщи "Кориере дела сера".

Английското име на проекта е Noah, което означава Ной, но всъщност е съкращение, идващо от английското New Orleans Arcology Habitat, в превод Нюорлиънски аркологичен хабитат.

Думата аркология е измислена от италианския архитект Паоло Солери през 60-те години на миналия век и е съчетание между архитектура и екология, тоест екологично чиста архитектура.

Проектът за Ноев ковчег край Ню Орлиънс предвижда изграждането на футуристична структура, висока над 350 метра и с обща площ над 9 милиона квадратни метра. В нея ще трябва да се настанят 40 000 души. Вътре на тяхно разположение ще има 20 000 апартамента, 3 училища, магазини, офиси, градини, казино, болница, специални асансьори, които ще бъдат по-скоро като шатъли между отделните зони на структурата, както и бягащи пътечки за пешеходците.

"Ноевият ковчег" ще има триъгълна форма и ще бъде изграден със специални панели, способни да издържат на напора на ураганните ветрове. Вътре всичко ще бъде екологично чисто, ще има турбини за вятърна и водна енергия, системи за "улавяне" на отпадните води и за тяхното пречистване и повторно използване, екологично чисти механизми за вентилация, отопление и дори пречистване  на евентуални петролни петна.

Арката ще бъде разположена насред воден басейн широк 365 метра и дълбок почти 80 метра. Ръководител на проекта е американският архитект Кевин Шофър.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 13 години

Китай строи по 20 градове-призраци годишно вижте статията nepoznato.energetika-bg/2011/02/kitay-stroi-po-20-gradove-prizratsi-godishno/. И аз мисля че трябва да се подготвим за най-лошото за да ни е по-леко после. Са спасяването трябва да се мисли преди да се одавиш

21

do 12

преди 13 години

niama da si ti spokoino jalko choveche

20

Килъра

преди 13 години

Баси грубото време е братушките да използват сеизмичното оръжие,че вече тези климатичните не са чак толкова ефективни :)))

fallback