Изображение: Oort Cloud image by Calvin J. Hamilton

Астрономи откриха в близкото космическо обкръжение 18 звезди, които може да представляват опасност за Слънчевата система. Учените изложили своите изводи на 217-ата среща на Американското астрономическо общество. Накратко за същността на доклада пише порталът Space.com.

Авторите анализирали данни за 40 000 червени джуджета от спектрален клас М (над 70% от всички звезди се отнасят към този клас). Учените разполагали с данните за радиалната им скорост и дистанцията от Слънчевата система и въз основа на тези сведения изчислили преместванията на тези звезди в близките 1 млрд. години.

Оказва се, че за 18 от въпросните звезди шансовете да преминат близо до Слънчевата система са доста високи. Нито една от тях не би следвало да се сблъска непосредствено със Слънцето, но светилата могат да дестабилизират облака на Оорт, който се явява източник на комети.

Облакът на Оорт е на 50–100 хил. астрономически единици (една астрономическа единица съответства на разстоянието от Земята до Слънцето) и гравитацията на "опасните" звезди може да доведе до това планетите от Слънчевата система да бъдат подложени на активна кометна бомбардировка.

Изследователите подчертават, че шансовете дори и една от 18-те звезди да премине достатъчно близо за дестабилизация на облака на Оорт са малки. Наблюденията сочат, че за цялото време на съществуването на Слънчевата система подобни сближавания са ставали няколко пъти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase