Изображение: NASA/STSci/Ann Feild

Международен експеримент по изучаването на тъмната енергия във Вселената – загадъчна субстанция, която кара границите на космическото пространство да се разширяват с ускорение, стартира през 2011 г. Астрономите ще провеждат изследвания с помощта на оптически телескоп ново поколение, съобщава пресслужбата на Националната ускорителна лаборатория "Енрико Ферми" (Фермилаб), САЩ.

В края на годината на един от телескопите на Интерамериканската обсерватория "Серо Тололо" в Чили ще бъде монтирана оптична камера ново поколение, която ще изучава космическото пространство във видимия диапазон с безпрецедентна досега точност. Експериментът носи името "Обзор на тъмната енергия" (Dark Energy Survey) и обединява усилията на над 20 научни организации по целия свят.

"Специално конструираната за този експеримент камера с резолюция 570 мегапиксела в момента преминава последните изпитания във Фермилаб", казва Брена Флауер, един от ръководителите на проекта.

За пет години камерата ще получи изображения с висока резолюция на около една осма от звездното небе и ще измери около 300 млн. галактики, 100 000 галактически купа и 4000 взрива на свръхнови.

Това ще даде възможност на учените да използват феномена на т.нар. гравитационни лещи – отклонения на лъчи светлина под въздействието на гравитационните сили – за изучаване на параметрите на тъмната енергия. Като изследват изкривени изображения на отдалечени звезди и галактики, астрономите ще могат да разберат параметрите на такива "лещи", чиято роля играе един или друг масивен космически обект, и да определят как е разпределена невидимата маса в тази част на пространството.

Тъмната енергия е загадъчна субстанция от космическото пространство, но точно тя според учените отговаря за цялото ускоряващо се разширение на границите на Вселената. Без по-дълбоко разбиране на природата и свойствата на тъмната енергия учените не могат да прогнозират сценария, по който ще протича по-нататъшното развитие на Вселената.

Всекидневно обемът информация във вид на "сурови" снимки с помощта на камерата DES ще е около 200 гигабайта, а към края на експеримента получената информация ще е около 1 млн. гигабайта обработени изображения. Обработката ще се прави със суперкомпютъра в Националния център за суперкомпютърни изчисления в Урбана, САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase