Снимка: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/Texas A&M University
fallback

Двама професори от университетите във Вашингтон и Аризона взривиха научната общност в Съединените щати с твърдението, че най-бързият и лесен начин за установяване на човешка база на Марс е, ако там се пратят астронавти, които да не се завърнат обратно. Дирк Шулце-Макух и Пол Дейвис предлагат доброволците да са хора на възраст около 60-те, които да се жертват за прогреса и бъдещето на човечеството, съобщава Daily mail.

Според учените е нужно поведение, сходно с това на първите заселници в Северна Америка – хора, които идват, без да очакват да се върнат у дома. В труда си двамата подчертават, че не предлагат самоубийствена мисия. Астронавтите ще отидат на Марс с намерението да останат там до края на живота си в ролята на пионери на бъдещата постоянна човешка колония на Червената планета.

Шулце-Макух и Дейвис защитават идеята за изпращане на по-възрастни хора с довода, че евентуална такава мисия безспорно ще намали продължителността на живота на австронавтите най-вече заради липсата на адекватно медицинско обслужване и излагането на радиация.

„Радиацията може да увреди сериозно репродуктивните органи, така че първоначално изпращане на хора във възраст, в която могат да се размножават, не е особено добра идея”, смятат учените.

Те считат, че технологиите са достатъчно развити, за да се реализира планът им в рамките на следващите 20 години. „Като не се взимат допълнително гориво и провизии за връщане на Земята, разходите за мисията ще паднат с цели 80%”, убедени са професорите.

А това ще даде възможност за интензивно „заселване” на Марс, на който се гледа като на „спасителна лодка” за човечеството в случай на глобална катастрофа.

Шулце-Макух и Дейвис признават, че планът им е малко краен за разбиранията на НАСА, където залагат преди всичко на сигурността на астронавтите. Затова хвърлят поглед към частния сектор. „Това, от което се нуждаем, е някой милионер ексцентрик, готов да вложи част от парите си в този проект за гарантиране бъдещето на човешката раса. Доброволци за мисията със сигурност ще се намерят”, директно заявяват учените.

Публикацията им едва само месец, след като от НАСА обявиха, че стартират проект с име Hundred Years Starship, който ще има за цел проучване на възможностите за човешка колонизация на други светове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

haha

преди 13 години

nqma da mogat da sazdatat pokolenie tam :)))))))) trqbva da sa na po 20-25 godini:)))))

36

ирс1ч00

преди 13 години

Ако ми свирнат си събирам чукалата и тръгвам към Марс. То с тая криза само Марс е спасението!!! След време българите на Марс ще са повече от тези в България, където ще са останали само турци и ***.

35

Феликс

преди 13 години

"Това, от което се нуждаем, е някой милионер ексцентрик" - по скоро имат нужда от трилионер ексцентрик.Тези са много дефицитни обаче.

fallback