Реймънд Мартинът и съпругата му Моника бяха кремирани, след като фризерът, в който бяха съхранявани телата им, се повредил. Ироничното е, че именно мистър Мартинът бе основният инициатор и идеолог на криогенните замразявания и криогенетиката.

Тялото му, както и това на съпругата му, се намираха в специален фризер от момента на смъртта им до сега. Ученият се надявал някой ден, когато науката достигне нови висоти, те двамата да бъдат размразени и върнати към живот.

За съжаление, след техническа грешка, температурата в специалния фризер се покачила до -65 градуса, което довело до необратими последици и синът им Реми Мартинът бил принуден да кремира родителите си.

Реймънд Мартинът почина през 2002 от сърдечен удар и бе веднага замразен. Съпругата му пък бе замразена при криогенни условия преди 22 години. Според изчисленията на учения, науката щяла бъде достатъчно развита едва през 2050, за да може той и съпругата му да бъдат върнати обратно към живота.

В момента американските закони забраняват да се замразяват живи хора. Процедурата започва в момента, когато пациентът вече се смята за мъртъв по критериите на днешната медицина, но процесът на разрушаване на тялото му не е отишъл така далеч, че да не може да се върне към живот с по-съвършените методи на реанимация на бъдещата медицина.

Човекът се включва към апарат за изкуствено дишане и кръвообращение, кръвта му се замества със специална течност, тъканите се насищат с криопротектор, тялото бавно се охлажда.

После се премества в специално хранилище (депозитар), където го слагат в криостат.

При температура на течния азот -196 градуса тялото може да се запази практически без промени няколко столетия.

Нужно е само да се добавя азот няколко пъти на месец, а веднъж на 20 години да се сменят и криостатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase