Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Швейцария заяви, че е за преразглеждане на забрана, която в момента не позволява реекспорт на швейцарски оръжия от друга страна за Украйна, като каза, че ембаргото вреди на индустрията и сигурността на нейната страна, пише Ройтерс.

Призивите към Швейцария да скъса с вековната традиция като неутрална държава нарастват както у дома, така и в чужбина, откакто Русия нахлу в Украйна през 2022 г. Нейният парламент вече препоръча облекчаване на правилата за оръжията, въпреки че миналата година правителството отказа да промени дългите си - постоянна политика.

"Лично аз смятам, че трябва да направим крачка напред за нашата индустрия", каза Виола Амхерд, която е и министър на отбраната, на пресконференция в Берн в отговор на въпрос относно политиката. "Става трудно, защото страни като Холандия са решили да не купуват в Швейцария, тъй като не е свободно да се реекспортира, което разбирам".

Тя обаче добави, че Швейцария - която действа като мирен посредник в глобалните конфликти - никога не би доставяла оръжия директно на държава във война.

Въпреки дългогодишния си неутралитет, Швейцария е голям доставчик на оръжия, 14-ият най-голям в света през 2022 г., според данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Продажбите на оръжия в Швейцария вече бяха паднали през 2023 г., като критиците обвиняваха неутралната позиция на страната.
В по-широк план Амхерд каза, че Швейцария трябва да инвестира повече в сигурността в цяла Европа и каза, че планира да засили връзките с партньори, включително НАТО.

"През последните 30 години Швейцария не е инвестирала достатъчно в отбраната и трябва да наваксаме изоставането", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase