Снимка: БГНЕС
fallback

Meduza получи достъп до стотици имейли между служители на поправителен дом № 6 (ИК-6) във Владимирска област на Русия, където покойният опозиционен политик Алексей Навални прекара по-голямата част от времето си в затвора. През декември 2023 г. Навални беше преместен в затвор в арктическото село Харп, където беше държан до смъртта си през февруари 2024 г.

Новополучените документи предполагат, че служителите на затвора са предприели умишлени мерки, за да направят живота на Навални в затвора непоносим. Те също така разкриват усилията на тези служители да прикрият следите си - например, като измислят различни противоречиви обосновки за нарушения, които накараха Навални и неговите адвокати да съдят властите.

Документите са представени на Meduza от източник, който е имал достъп до имейла на Иля Круглишев, адвокат, който представлява наказателната колония ИК-6 във Владимирска област на Русия. Тези няколкостотин имейла, повечето от които пряко засягат Навални, са изпратени между май 2021 г. и февруари 2024 г. Значителна част от документите са отговори от администрацията на затвора на многобройните дела, заведени от Навални и неговите адвокати.

Круглишев ги съхранява в специална папка, наречена "Навали". Всеки отговор представлява официалната позиция на администрацията на затвора по отношение на оплакванията на Навални. Изтичането също така съдържа придружаващи документи към отговорите, включително текстовете на съдебните дела и съдебните решения, медицински свидетелства, справки за характер и дневници за посещения на затворници.

Как затворнически служители фалшифицираха документи, за да отговорят на съдебните дела на Навални

Като част от защитата на IK-6 в делата на Навални, Круглишев подготвя множество документи, които да бъдат използвани като доказателства в съда. В много случаи имейлите, получени от Meduza, включват няколко различни версии на един и същи документ, показващи как служителите са ги променили с течение на времето.

Един пример се отнася до преместването на Навални от Владимирска област в края на 2023 г. Когато политикът спря да се явява на съдебни заседания чрез видеовръзка в началото на декември, служителите на затвора първоначално приписаха отсъствието му на прекъсване на електрозахранването в съоръжението. Скоро обаче адвокатите на Навални били информирани, че клиентът им вече изобщо не е в ИК-6. Едва три седмици по-късно, на 25 декември, сътрудниците на Навални научили, че той е бил преместен в строго охраняван затвор в арктическото село Харп.

Дмитрий Ножкин, ръководителят на ИК-6, изпратил официално обяснение за прехвърлянето на съдилищата, разглеждащи делата на Навални. Според тази версия Навални е бил прехвърлен в Харп, защото новата му присъда е влязла в сила. Въпреки това оригиналният документ, подписан от Ножкин, не включва това твърдение. В него се казва, че ИК-6 е получила инструкции за прехвърлянето на Навални от Федералната пенитенциарна служба. Премахвайки този детайл от окончателната версия, персоналът на затвора го е скрил от адвокатите на Навални - и в резултат екипът на защитата му не знаел да поиска копие от инструкциите, без да знае за тяхното съществуване.

Комуникациите на Круглишев с администрацията на ИК-6 показват как персоналът на затвора се е опитал да оправдае усилията си да влошат ареста на Навални условия умишлено. Понякога те изпращали на Круглишев множество разкази за инциденти, свързани със затворника.

През октомври 2023 г. Круглишев получил имейл от неназован служител на затвора със заглавие "Разходка - версиите на 22.09.2023 г. за одобрение". Към съобщението са приложени документи, съдържащи две различни обяснения защо затворническият персонал незаконно е отказал на Навални ежедневната му разходка в един от дните, когато е бил поставен в изолация.

В първото обяснение администрацията на затвора цитира "спазване на дневния режим", като твърди, че Навални е доведен в килията си в 9:18 сутринта и че времето на открито за затворниците в изолация е разрешено само между 8:40 и 9:00 ч. сутринта. Второто обяснение междувременно приписва отказа на Навални да бъде на открито на "изключително волята на осъдения А. А. Навални:

"На 22.09.2023 г. не е предоставено прекарване на открито на административния ищец, поради отказ на ищеца да излезе навън през оставащото време, определено за занимания на открито, както е предвидено в дневния режим, което се потвърждава от дневника за дейности на лишените от свобода".

Как служители на затвора са наблюдавали адвокатите на Навални

Други документи от входящата кутия на Круглишев показват, че служители на затвора в ИК-6 са следили внимателно онлайн публикациите, които Навални прави чрез адвокатите си, докато е в затвора. За да разберат как политикът е изпратил тези публикации на своите сътрудници, затворническите цензори са анализирали писмените му комуникации с приятелите и членовете на семейството му, включително 462 писма и 45 телеграми, изпратени до Навални, и 31 писма, които той сам е изпратил.

Служителите на затвора не можели да намерят никаква информация "за условията на задържане на осъдения А. А. Навални в поправителния дом или за дисциплинарните мерки, приложени към него". Освен това, слушайки разговорите на Навални с майка му Людмила и съпругата му Юлия, екипът заключил, че той не споменава тези теми дори по време на телефонни разговори.

Въз основа на това надзирателят на затвора заключва, че адвокатите на Навални предават съобщенията на политика на "неидентифицирани хора", които "действат от името на Навални" – с други думи, неговите сътрудници от Фондацията за борба с корупцията. "Прехвърлянето на посочената информация за осъждане на А. А. Навални по други възможни канали не беше възможно и не се случи", пише Ножкин в указ, налагащ допълнителна цензура на Навални.

През септември 2022 г. ИК-6 установил пълен контрол върху комуникациите на Навални с неговите адвокати. Администрацията на затвора издало постановление за наблюдение на писмата и другите съобщения, разменяни от политика и неговите адвокати, в резултат на което някои писма и телеграми от адвокатите на Навални престанали да достигат до него.

Официалното оправдание за тези мерки било, че допълнителната цензура ще помогне за "борбата с престъпността", като предотврати "престъпления срещу основите на конституционния ред и държавната сигурност", които Навални и неговите сътрудници уж "планират".

Няколко седмици по-късно към постановлението било добавено изменение. Според него, ако служителите на затвора открият материали, притежавани от адвокатите на Навални, които "не са свързани с предоставянето на правна помощ", те са длъжни да ги върнат на Навални. Дали даден документ отговаря на критериите било оставено на преценката на служителите в затвора.

Ако адвокат откаже да покаже документи, несвързани със случая на Навални, те могат да ги оставят "в специално оборудван заключен шкаф" докато преминат през контролно-пропускателния пункт. Въпреки това не им било позволено да се видят с Навални, дори и се позовали на привилегия адвокат-клиент и отказали да "представят за проверка" документи, свързани с неговия случай.

Тази нова политика създала официалните основания за служителите на ИК-6 да проверяват всички документи, които адвокатите на Навални носели със себе си в затвора, както преди, така и след срещата с него. В действителност обаче те правели това, откакто той за първи път пристигнал в колонията. "По същество нищо не се промени след влизането на указа в сила“, каза адвокатът на Навални Олга Михайлова пред Meduza. "Те продължиха да проверяват и снимат всички документи."

В началото на септември 2022 г. затворът направил още по-трудна комуникацията на адвокатите на Навални с него - те покрили прозореца от акрилно стъкло, разделящ адвокатите от техните клиенти в заседателната зала на колонията, и премахнали слота за предаване на документи. Според Михайлова това е направило "работата невъзможна"

Той (Навални) можел да види само очертанията на адвокатите си, а те - неговите. Имало малка област, която не била покрита в долната част на акрилното стъкло, но била умишлено надраскана с пясък.

На 13 октомври 2023 г. трима от адвокатите на Навални - Вадим Кобзев, Алексей Липцер и Игор Сергухин, бяха арестувани. По-късно са издадени заповеди за арест на още двама от адвокатите му Александър Федулов и Олга Михайлова, които били напуснали Русия. И петимата бяха обвинени в "участие в екстремистка организация"; следователите ги обвиниха и в улесняване на комуникацията между Навални и неговите сътрудници във Фондацията за борба с корупцията.

Служители на ИК-6 са проверили всички документи, притежавани от адвокатите на Навални, когато са влизали и излизали от затвора в продължение на почти две години, каза пред Meduza източник, запознат с производството по делото:

Може да се каже, че екстремизмът, който всъщност не съществува, е извършен с подкрепата на служители на Федералната пенитенциарна служба. Те проучили внимателно всички документи на адвокатите, включително тези с чернови на онлайн публикации, и позволили всички те да бъдат предадени на външния свят.

"Те провериха всички документи, провериха всичко и не спряха нищо - и тогава казаха, че е престъпление", разказва адвокатът на Навлни Олга Михайлова.

 "Никога не сме предали нито един лист хартия на Навални, който да не е бил проверен от персонала на затвора и през цялото време нито един документ не беше иззет от нас. Не е имало обмен на "екстремистка информация", всичко се случи под постоянния надзор на Федералната пенитенциарна служба", обясни Михайлова.

Условията на задържане на Навални

През март 2023 г. екипът на Навални добавя Иля Круглишев към своя уебсайт Черна книга, където поддържат регистър на руски длъжностни лица, "отговорни за политически мотивирано беззаконие" от 2016 г. насам. Според тях той е бил авторът на наложените "мъчителни условия" за Навални и е отговорен за поставянето на политика в различни видове "наказателни килии", включително изолация под измислени предлози. През март 2024 г., след смъртта на Навални, ЕС наложи санкции на Круглишев.

Когато Навални бил доведен за първи път в ИК-6, той бил прегледан от местен фелдшер, който отбелязал хроничните му заболявания в медицински доклад: холецистит, панкреатит, гастрит и остеохондроза (Meduza не може да потвърди дали тези състояния наистина са хронични).

Освен това по време на прегледа фелдшерът регистрирал значително повишаване на кръвното налягане - 140/90. Според клиничните указания, които лекарите в Русия трябва да следват, това може да е признак на хипертония и индикация за започване на лечение с лекарства. Навални не е получил лекарства за намаляване на кръвното си налягане в ИК-6 според медицински документи, открити сред изтеклите имейли на Круглишев.

Въпреки това държавните следователи по-късно назовали "критично повишаване на кръвното налягане" като "спусък" за "комбинацията от заболявания", за които се твърди, че са довели до смъртта на Навални през февруари 2024 г.

За повече от две години, прекарани в руските затвори, Навални прекарал повече от 300 дни в изолатор. В ИК-6 е бил пратен в изолатор 23 отделни пъти. Преди всяко пътуване той е бил преглеждан от медицинския персонал на затвора, който го обявал за „годен за задържане“ в наказателните изолационни килии на ШИЗО.

Meduza получи 22 от тези медицински доклади. Те показват, че е установено, че Навални има хипертония, преди да бъде изпратен в изолация най-малко при пет различни случая. Докато кръвното му налягане (130/80) не достигна кризисни нива, руските клинични насоки препоръчват пациентите с риск от сърдечно-съдови заболявания да получат лечение, ако кръвното им налягане достигне това ниво.

В същото време докладите показват, че Навални редовно се е оплаквал на лекарите от болки в гърба, корема и ръцете. Адвокатът му Вадим Кобзев пише за влошаващото се здраве през този период - според него Навални е отслабнал с осем килограма и е страдал от постоянни болки в стомаха. Веднъж той загубил съзнание, което накарало служителите на затвора да извикат линейка, въпреки че в болницата не били назначени допълнителни тестове и на независими лекари не било позволено да посети Навални. Според неговия адвокат Олга Михайлова, независими лекари са били възпрепятствани да влязат във всички затвори, където е държан Навални.

"Слушай, не искам да звуча параноично, но изглежда, че ме тровят тук", казва Навални на Михайлова на 11 април 2023 г., когато тя го вижда за последен път. Според затворническите дневници на Навални той е казал нещо подобно на съпругата си Юлия Навална, когато тя го е посетила в затвора ИК-2 във Владимирска област през март 2022 г..

"При първото й продължително посещение минахме по коридора до място, възможно най-отдалечено от камерите, окабелени за звук, поставени навсякъде. Прошепнах в ухото й: "Слушай, не искам да звуча драматично, но мисля, че има голяма вероятност никога да не изляза оттук. Дори всичко да тръгне да се разпада, ще ме убият при първите признаци, че режимът се срива. Ще ме отровят", пише Навални.

Според репортажа на The Insider, ранна версия на документа на руските власти, обясняваща техния отказ да разследват смъртта на Навални, гласи, че той е повръщал и се е оплаквал от "остра болка в корема" в последните си часове. Официалният документ, изпратен до Юлия Навална, обаче не споменава тези симптоми. Центърът за досиета съобщи, че следователите вероятно са проучили възможността Навални да е бил отровен, въпреки че какво са открили остава неизвестно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Анонимен

преди 28 минути

Малко му е на предателя Нахални, отдавна трябваше да го ликвидират!

62

Медиен Ционизъм

преди 1 час

- Защо не публикуват за мъченията и убийствата в нелегалните затвори на САЩ по света? А за нечовешките зверства на израелската армия? - Не е идеологически и политически изгодно за измислената от юдео-ционистите "демокрация"!

61

Анонимен

преди 1 час

За последно Навални каза ,че е добре има книги телевизор и просторна килия, и се отнасят добре с него

fallback