Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Владимир Путин заяви, че когато му дойде времето, Русия и Северна Корея ще вземат решение как да се задейства предоставянето на военна помощ, предвидено в двустранното споразумение между Москва и Пхенян, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Когато трябва да решим нещо, ще вземем решение ... но наше суверенно решение е дали ще го приложим, дали няма да го правим, дали имаме нужда от него“, каза той в интервю за "Россия-1".

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун подписаха пакта за взаимна отбрана по време на посещението на Путин в Пхенян през юни, припомня Ройтерс.

В интервюто Путин също така отбеляза, че вече два пъти с посредничеството на Турция Украйна се е обръщала към Русия с предложения, но веднага е отхвърляла собствените си инициативи, предаде ТАСС. Руският президент посочи, че страната му не отказва контакти с Украйна по една или друга инициатива, но няма да прави компромиси с интересите си в преговорите.

На срещата на върха на БРИКС в Казан турският президент Реджеп Тайип Ердоган е връчил на Русия нови предложения за контакти с Украйна. Те се отнасят до корабоплаването в Черно море и "някои други" въпроси. От казаното от Путин обаче става ясно, че е твърде рано да се каже за какво могат да се споразумеят Русия и Украйна, тъй като не се водят преговори по същество.

Всеки изход от конфликта в Украйна "трябва да бъде в полза на Русия" и да "произтича от реалностите на бойното поле", посочи в интервюто Путин.

Според руския президент Западът започва да оценява реално ситуацията около Украйна и да променя реториката си спрямо Москва, но степента на конфронтация все още не е намалена: "Днес обаче реториката вече се промени, виждаме го и, както казах, можем само да ги похвалим за това - за това, че започват да мислят и реално да оценяват ситуацията."
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase