Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Сръбският президент Александър Вучич заяви пред държавната телевизия PТС, че няма да отиде на срещата на БРИКС, която започва днес в Казан, столицата на руската република Татарстан. Вучич допълни, че е изразил уважението си към руския президент Владимир Путин, а също така е обосновал резервите си да приеме директно поканата му на фона на срещи и посещения в Сърбия от европейски лидери.

Вучич и Путин проведоха телефонен разговор в неделя след повече от две години прекъсване.

В интервюто Вучич отбеляза, че неговата страна категорично няма намерение да налага санкции срещу Русия. По думите му руският президент Владимир Путин "високо оценява" тази позиция.

Пред РТС Вучич уточни, че Сърбия ще изпрати в Казан делегация от четирима министри, начело с вицепремиера и военен министър Александър Вулин. От началото на октомври сръбският президент два пъти направи изявление, че обмисля решението си дали да вземе участие в БРИКС.

Пред държавната телевизия РТС  Вучич каза още, че "не е възможно" да представлява Сърбия на срещата на върха на БРИКС, без това да се приеме като отклонение от европейския път.

Сърбия отдавна взе решение за европейската си интеграция, каза Вучич, но добави, че общественото мнение в Сърбия остава резервирано към Брюксел заради отворения въпрос с независимостта на Косово. “На хората им е писнало от истории за зачитане на териториалната цялост на Украйна, докато териториалната цялост на Сърбия (по въпроса за Косово и Метохия) не се зачита", отбеляза Вучич.

В интервюто за РТС сръбският президент цитира данни от последните социологически проучвания, които показват, че 42% от гражданите на Сърбия подкрепят интеграцията с ЕС, а 42% – участие в групата БРИКС.

"Сега е 42 на 42, въпреки че хората в Сърбия всъщност не знаят какво означава БРИКС. Те са чували, че това са някои други държави по света, които ни изнудват по-малко ", каза Вучич.

В петък председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига в Белград за среща с Александър Вучич и премиера Милош Вучевич. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Европеец

преди 5 часа

Хи-хи-хи, и що така бе, копейки? Нали уж брикс беше много велик, пък Вучич към ЕС се е ориентирал?

27

хахахахa

преди 6 часа

и ти ли? принца няма да дойде, сега и тоа селянин. мъка за джуджан. и да вземе да прекръсти организацята на ТУХЛИ. все плюе запада, пък все го копира.

26

Карачанаков

преди 7 часа

Е все пак Вулвин и Путин ще се срещнат нали все пак са части от един женски орган.

fallback