Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е отворен към идеята за диалог с германския канцлер Олаф Шолц, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руската новинарска агенция Интерфакс, цитирана от ДПА.

"Многократно сме заявявали, че оставаме отворени за контакт", каза Песков. Той отбеляза, че досега не е имало предложение от германска страна за телефонен разговор, предаде БТА.

Песков каза това в контекста на изявление на германската външна министърка Аналена Бербок, която каза, че Путин вече няма желание да говори с канцлера по телефона.

Наскоро Шолц наблегна, че възможностите за мир трябва да се проучат, като се появиха и съобщения за планиран телефонен разговор с Путин, уточни ДПА.

В началото на октомври Песков заяви, че Путин е отворен за диалог, въпреки че според него отношенията между Москва и Берлин на практика са на най-ниското си ниво, но не заради Русия. Той добави, че „на повърхността няма общи въпроси".

Шолц за последен път е разговарял с Путин по телефона през декември 2022 г., когато го е призовал за дипломатическо решение и изтегляне на руските войски от Украйна. През юни Шолц заяви, че не може да изключи разговор с Путин в бъдеще, но каза, че това би имало смисъл само ако има нещо конкретно за обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase