Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Международните отношения навлязоха в ерата на фундаментални промени: сега в света се формира нов ред, отразяващ многообразието на планетата и този процес не може да бъде спрян”, даде оценка руският президент Владимир Путин по време на форума “Връзката на времената и цивилизациите е в основата на мира и развитието“, съобщават руски медии.

Събитието е по повод на 300-годишнината от рождението на великия туркменски поет и мислител Магтумгули Фраги.
Путин отбеляза, че Фраги призовава за справедливост и равенство, хармония и отговорност, толерантност и разбирателство, уважение и солидарност.

“Всичко това е все още близко и разбираемо за разумните хора днес, особено актуално и търсено в настоящата трудна ситуация, когато светът е изправен пред безпрецедентни заплахи, породени от цивилизационни разломи, междуетнически и междурелигиозни конфликти. Когато международните отношения навлязоха в епоха на глобални, фундаментални промени”, каза още Путин.

Руският президент е категоричен, че ще има нов светове ред, отразяващ многообразието на цялата планета и този процес е необратим.

Путин обърна внимание на факта, че сега възникват нови мощни центрове на икономически растеж, финансово и политическо влияние, преди всичко в глобалния Изток и Юг. Тези нови центрове, отбеляза руският лидер, се стремят да запазят и укрепят суверенитета и социокултурната идентичност и търсят пътища за хармонично развитие в съответствие със своите традиции и въз основа на националните интереси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase