Снимка: БГНЕС

Владимир Путин напълно e разрушил един от основните си дворци на фона на твърденията, че сега се страхува да прекарва времето си в любимите си черноморски вили, които се намират в обсега на украинските дронове камикадзета.

Руският президент, който навърши 72 години, "наистина се страхува" да не бъде убит от дрон, твърди ново разследване на независимата медия "Проект".

През последните години Путин често посещавал проектирания от Сталин дворец "Бочаров ручей" с изглед към Черно море в Сочи. Той също така може да се похвали с частно убежище на върха на скала за £1 милиард на северозапад в Геленджик, често оприличавано на леговището на злодей от филмите за Джеймс Бонд, благодарение на изпълнените с развлечения горни етажи, прикриващи мрежа от тунели и бункери под земята.

Тези разкошни домове бяха смятани за негови "любовни гнезда"

Независимите медии в Русия спекулираха, че Путин е прекарвал там вечерите с тайната си партньорка, бившата олимпийска гимнастичка Алина Кабаева, на 41 години, и двете им малки деца.

Но стана ясно, че дворецът "Бочаров ручей" внезапно е бил сринат с булдозер, като нови сателитни снимки, получени от "Проект", показват, че мястото е превърнато в яма.

Според медията Путин избягва Сочи и Краснодарския край от миналата година, когато украинските дронове започнаха сериозни удари на руска територия.

Украинските въздушни атаки удариха различни цели както в района на Сочи, така и в района на Геленджик, което накара руския президент да се откаже от обичайните си пътувания до регионите въпреки доказателствата, че дворците му са охранявани със сложни системи за противовъздушна отбрана.

Твърди се, че "Бочаров ручей" е бил сравнен през февруари и март тази година.

"Сградата е съборена до основи. Остават много въпроси", пише "Проект". "Първо, защо една луксозна резиденция трябваше да бъде съборена, след като е била реновирана преди 10 години? Отговорът вероятно е очевиден... Поради атаки с дронове президентът се страхува да бъде на черноморското крайбрежие на Краснодарския край. През 2023 г. Путин почувства заплаха за физическата си безопасност и се изплаши. Познат на Путин потвърди пред "Проект," че президентът наистина се страхува да лети на юг."

През 2013 г. Путин използва "Бочаров ручей", за да приеме за разговори тогавашния британски премиер Дейвид Камерън.

Една от теориите е, че Путин е разрушил мястото и използва войната като извинение, за да построи нов и по-луксозен дворец на мястото на сграда, завършена от бившия съветски лидер Никита Хрушчов. Нова разработка може да има превъзходни бункери за руския лидер, чиято параноя от потенциални опити за убийството му нарасна значително след нахлуването в Украйна.

"Проект" подчертава, че руският народ не е информиран за събарянето на "Бочаров ручей", тъй като резиденциите, свързани с Путин, се намират в защитени територии.


Като руски президент Путин се опитваше да създаде образ на пестелив човек през тези повече от две десетилетия на власт

Но докато той разполага с големите зали на Московския Кремъл и други държавни луксозни имоти, на руската общественост се говори малко за огромното му лично богатство.

През годините подробностите за имотната империя на Путин нараснаха благодарение на разследванията на силно потайния семеен живот и личните му дела. Някои руски и западни източници дори казват, че 72-годишният Путин е сред най-богатите милиардери в света благодарение на предполагаемите си дялове в богатствата на своите приятели олигарси.

Богатството му отново попадна в светлината на прожекторите в навечерието на президентските избори в Русия.
По-рано тази година стана ясно, че президентът не е включил повечето си пищни имоти и луксозни яхти в официалната си декларация за богатство, преди да остане още шест години като деспотичен президент на Русия. Включително пенсията му от годините му като шпионин в КГБ и заплатата като руски президент, той твърди в декларацията, че е спечелил £593 537 през последните шест години.

Той е имал £477 989 в банкови сметки, според декларацията му.

Това все още е добре по руските стандарти, където средната годишна заплата се оценява на около 1,2 милиона рубли, малко под £11 000.

Путин също декларира апартамент от 1654 кв. фута в Москва и друг от 829 кв. фута в Санкт Петербург, както и две коли от съветската епоха и превозно средство Нива от 2009 г., офроуд Лада и ремарке Скиф от комунистически времена през 1987 г. .

Това не е първата тайна собственост, свързана с Путин, която излиза наяве.

Един такъв имот се намира на върха на скали с изглед към Черно море в Геленджик, върху 168 акра земя на място, известно като нос Идокопас. Огромният луксозен "Дворец" на стойност £1 милиард включва будоар за танци на пилон, казино и "аква диско", според разследване от 2021 г.

Твърди се също, че има 16-етажен подземен комплекс, който е сравняван с леговището на злодей от Джеймс Бонд.

Сателитни снимки над черноморския дворец показват огромна сграда на 600 фута от морето, заобиколена от впечатляващо изглеждаща територия, док и нещо, което изглежда като писта за кацане.

Минен инженер, който е работил по конструкцията, твърди, че тя наистина е построена за диктатора и "има цял "мравуняк" в скалата под къщата", включително ядрено убежище.

"Конструкцията му е по-гениална от бункера на д-р Но" казва той.

Дворецът се намира на около 1,3 мили от малкото село Прасковеевка, което само по себе си се намира на брега на Черно море на около 100 мили както от Крим на северозапад, така и от Сочи на югоизток. Има и големи стопански постройки и док, достатъчно голям за яхта.

Пътищата, водещи до територията на двореца, се спускат по хълмовете и от сателитните изображения изглежда, че са облицовани с други сгради, вероятно контролно-пропускателни пунктове.

Екип, който работи с критика на Кремъл Алексей Навални, беше този, който разкри предполагаемия собственик на имота през 2021 г. В двучасово видео Навални твърди по това време, че притежава изтекли етажни планове на имота, които са били използвани от специалисти в интериора.

Удивителните 3D изображения на интериора на имението показват, че дворецът разполага с аркадна зала с игрални автомати и пилон за танци, спа център и театър в имението, заедно с подземна ледена пързалка и дори лозя на територията.

Друго разследване, този път проведено от "Проект" миналата година, разкри, че Путин споделя друг дворец на север от Москва във Валдай с гимнастичка Алина Кабаева. Там те живеят като цар и царица с малките им деца.

"Сравняването на Кабаева със средновековен владетел е абсолютно уместно", пишат от "Проект". "В хода на това разследване журналистите са установили много факти за връзката между руския президент и неговата любовница, като всички те са копирани от учебници по средновековна история."

"Кралската резиденция" във Валдай започва да се строи "почти веднага след като Путин дойде на власт" в началото на хилядолетието. Деспотът изисква тя да бъде стилизирана "като Санкт Петербург" - тоест по пищния маниер на руските царе.

"През 2013 г. Путин официално се разведе с (бившата първа дама) Людмила, но той никога не е спирал да обича Валдай. Именно тук - първоначално, очевидно, в същата "златна" къща - той доведе новата си любовница (Кабаева). По-късно той построи ново дървено имение за Алина и нейните деца. Намира се на около 800 метра от ''златната'' къща. Строителството на къщата за Кабаева започна през 2020 г."

Също така беше съобщено, че система за противовъздушна отбрана Панцир-1С е била инсталирана в близкото село Ящерово след нахлуването на Путин в Украйна през февруари 2022 г.

Кабаева не фигурира в декларацията му и той никога не е признавал връзка с нея, въпреки че повечето руснаци смятат това за факт.

В декларацията липсва и неговата вила близо до езеро и гора в северната част на Русия, където се твърди, че е "откраднал" живописен водопад близо до езерото Ладога и е построил разкошно убежище около него с обширна оградена територия.

Това е само на 28 мили от Финландия, която се присъедини към НАТО след инвазията на Путин през 2022 г. Според информацията в нея има бидета за £8000.

Твърди се, че близкият съсед на имота само на две мили и половина е бившият магнат на Челси, 57-годишният Роман Абрамович.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase