Снимка: БГНЕС
fallback

Нов набор от изтекли документи, публикуван от сайта за разследване "Център за досиета", включва списък с предмети, иззети от руски държавни следователи във връзка със смъртта на опозиционния политик Алексей Навални през февруари.

Каталогът, публикуван по-рано от анонимния телеграм канал VChK-OGPU, изглежда включва всичко, до което Навални вероятно е докосвал в часовете преди смъртта си, вариращо от дрехите и книгите му до проби от сняг и проби от земята, където е лежал. Според изданието новите прозрения биха могли да подскажат, че следователите първоначално са работили според теорията, че смъртта на Навални не е резултат от заболяване.

Руските държавни следователи конфискували всеки предмет, с който опозиционният политик Алексей Навални е имал или може да е имал физически контакт в часовете преди смъртта си, според нов доклад от Центъра за досиета".

Инвентарът, който съдържа общо 75 артикула, включва:

- Цялото облекло на Навални;
- Неговият матрак, чаршафи и книги (Библия, Война и мир, Животът и творчеството на Пушкин и англо-руски речник)
- Хранителни проби;
- Натривки от палтото на Навални, от пода, където е лежал, когато е починал, и от килията му;
- Проби от сняг от двора за упражнения, където според Федералната пенитенциарна служба на Навални за първи път му прилошава;
- Повърнато, нокътни плочки от двете ръце, проби от коса и тампони от устните, ръцете, носа и устата му;
- Боклук и консумативи за еднократна употреба, оставени от медиците, лекували Навални (медицински маски, кутии за медицински консумативи и маска с торбичка, използвана за изкуствена вентилация)

Центърът за досиета предполага, че медиците може да са получили неуточнена помощ от няколко осъдени, отбелязвайки, че документите от разследването показват, че Навални е имал контакт с хора на име М. А. Миронов, В. Ц. Абаев и В. В. Сигачев, нито един от които не е посочен като служител на затвора. В протоколите се казва още, че следователите са конфискували медицински ръкавици, носени от "осъдения Абаев".

Медията също така отбеляза, че само 31 от 75-те елемента от списъка са маркирани като изпратени за проверка. Не е ясно дали останалите иззети вещи, като облеклото му, са тествани. "Центърът за досиета" съобщи, че проби от кръвта и урината на Навални са изпратени за изследване в Центъра за съдебномедицински анализ на руското министерство на здравеопазването.

Журналистите пишат, че "действията на служителите на правоприлагащите органи" веднага след смъртта на Навални може да предполагат, че те са разследвали смъртта му като убийство, а не като спонтанен здравен инцидент.

На 15 август 2024 г. вдовицата на Навални, Юлия Навалная, публикува официално решение, издадено от държавни следователи, в което се посочва, че няма да образуват наказателно дело за смъртта на политика, тъй като тя "не е от криминален характер" и се дължи на "сърдечна аритмия".

В края на септември и началото на октомври сайтът за разследващи новини The Insider и анонимният телеграм канал VChK-OGPU публикуваха по-ранни версии на същия документ, които описват, че Навални изпитва симптоми като повръщане и конвулсии - подробности, които бяха редактирани от версията, изпратена до Навальная.

Доктор Александър Полупан, който лекуваше Навални, след като беше отровен през 2020 г., каза пред The ​​Insider, че смята, че е "малко вероятно тези симптоми да могат да се обяснят с нещо друго освен отравяне".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Ами нормално,

преди 2 седмици

ако искате да проведете разследване и да видите дали не е отровен с нещо, което е било нанесено върху някоя дреха или предмет, а и не искате да се изтровят и други хора наоколо. Нищо изненадващо според мен.

31

кремълските корифеи

преди 2 седмици

може да се скрият от слънцето, не и от тайните служби на Украйна и Израел...От време на време намират по някой руски генерал или ПРОпутинСКИ политик, получил?инфаркт или само?убит в дома му... А колаборантите обикновено ги пращат при Св. Петър с автомобилите им под формата на доматено пюре...

30

севКОРЕЙЦИзаУкрайна?

преди 2 седмици

АТАСМSите и дроновете не са расисти : няма да пренебрегнат СевероКорейците !

fallback