Снимка: БГНЕС

Руски канал в Telegram, който твърди, че има тесни връзки с руските служби за сигурност, публикува документ, за който твърди, че е оригиналната, нередактирана версия на официалната резолюция на властите, в която се посочва, че отказват да разследват смъртта на Алексей Навални.

За разлика от "официалната" версия на резолюцията, която беше изпратена на вдовицата на Навални, Юлия Навалная, и две по-ранни версии на документа, споделени от The Insider миналия месец, тази версия включва подробен списък с наранявания, които се предполага, че са открити по тялото на Навални по време на аутопсията му. Meduza излага различните версии на този документ, които вече са публикувани, и обяснява как те се различават една от друга.

15 август 2024 г

Вдовицата на Алексей Навални, Юлия Навалная, публикува резолюция от три страници, която е получила от регионалния клон на Следствения комитет в Ямало-Ненецкия автономен окръг на Русия, където Навални почина през февруари 2024 г. В документа се посочва, че властите са решили да не започват официално разследване на смъртта на Навални, тъй като са установили, че тя "не е криминална по природа".

В резолюцията се казва, че на 16 февруари здравето на Навални "рязко се е влошило" по време на разходка, което е накарало служителите на затвора да извикат линейка. Твърди се, че преди пристигането на медиците Навални е получил компресия на гърдите и изкуствено дишане. По-късно лекарите пристигнали на мястото и в 14:17 констатирали смъртта му.

В документа се казва още, че държавните следователи са заключили, че смъртта на Навални е резултат от "комбинирани заболявания", включително холецистит, панкреатит, дискова херния, сърдечна аритмия и други състояния, и че е била предизвикана от "критично повишаване на кръвното налягане".

Навална оспорва разказа на разследващите за събитията, както и техния списък с предполагаемото здравословно състояние на съпруга й. "Прекрасно знаем, че когато Алексей започна да се чувства зле, той беше отведен не в медицинското отделение, а обратно в наказателната килия", казва тя. "Знаем, че той е починал там, сам. Че той вече е бил в безсъзнание, когато е бил откаран в медицинското отделение. И че в последните минути преди смъртта си той се оплакваше от болки в стомаха."

Според нея Навални не е имал анамнеза за сърдечни заболявания. "Разкажете ни как открихте тази аритмия по време на аутопсията?", пише тя. "Нарушение на сърдечния ритъм е невъзможно да се открие посмъртно."

29 септември 2024 г

Сайтът за разследващи новини The Insider твърди, че е получил "стотици" официални документи, свързани със смъртта на Навални. Според изданието тези документи предполагат, че руските власти "съзнателно са премахнали споменаванията на симптоми, които не отговарят на официалната версия" на събитията от своите публични изявления.

The Insider публикува две версии на решението на властите относно отказа за образуване на наказателно производство: по-ранна версия и редактирана версия. И двете се различават от документа, публикуван от Юлия Навални през август.

В двете версии на документа, публикувани от The Insider, се казва, че Навални "почувствал внезапно влошаване на здравето си" и съобщил за това на дежурния пазач, който го ескортирал от двора за упражнения обратно в килията.

Оттам нататък обаче двата документа се различават. По-ранната версия гласи следното:

След това Навални легна на пода и започна да се оплаква от силни болки в корема. Започва рефлекторно да изхвърля съдържанието на стомаха си, гърчи се и губи съзнание, за което незабавно е уведомен медицинският персонал на поправителния дом.

Междувременно редактираната версия не споменава коремната болка, повръщането или конвулсиите:

След това състоянието на Навални се влошава бързо, за което незабавно се съобщава на A.V. Лисюк, началник на медицинската част на затвора, който при пристигането си реши да прехвърли Навални в медицинската част и да извика екип на линейка.

The Insider казва, че е получил и опис на "иззети предмети" от мястото на смъртта на Навални и че "проби от повръщано" са записани като "предадени за изследване". Изданието пише, че властите "официално не съобщават нито за прегледа, нито за повръщането". Въпреки това версията на документа, която в крайна сметка беше изпратена на Юлия Навальная, наистина споменава повръщане, като се казва, че след като тялото на Навални е било прегледано, "са взети натривки от повърхностите на горните крайници и от носните и ушните проходи, нокътните пластини и проби от повърнатото бяха взети."

Александър Полупан, лекар, който лекува Навални, след като беше отровен с нервнопаралитичния агент "Новичок" през 2020 г., каза пред The ​​Insider, че според него е "малко вероятно тези симптоми да могат да се обяснят с нещо друго освен отравяне".

3 октомври 2024 г

Анонимният телеграм канал VChK-OGPU, който твърди, че разполага с вътрешна информация от руските сили за сигурност, публикува това, за което се твърди, че е оригиналната версия на решението относно отказа на властите да образуват наказателно производство.

Тази версия на документа, за разлика от тази, дадена на Юлия Навальная, съдържа подробен списък на нараняванията, открити по тялото на Навални. Описанията на тези наранявания заемат почти цяла страница. Те включват:

- Синини по лактите, пищялите и стъпалото, които според документа са се появили 30-40 минути преди смъртта на Навални и "не са причинно-следствено свързани със смъртта му"

- Кръвоизливи на долната устна, възникнали по време на изкуствена белодробна вентилация.

- Счупвания на ребра, получени при реанимация и при отстраняването им за съдебно-медицинска експертиза.

- Фрактури на трахеята, появили се по време на аутопсията.

- Охлузване на стъпалото, появило се след смъртта.

- Натъртване на предмишницата, настъпило 3–7 дни преди смъртта.

Във версията на документа, предоставена на Юлия Навални, се споменава само, че "са установени телесни повреди, настъпили в резултат на реанимационни действия и по време на съдебно-медицинската експертиза".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase