Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските войски поеха пълен контрол над източния град Въгледар, който украинските сили защитаваха от началото на пълномащабното нахлуване на Москва преди две години и половина, пише BBC.

Още по темата
Източното военно командване на Украйна потвърди в сряда, че е казало на войските, които все още се бият в части от Въгледар, да се оттеглят, за да избегнат обкръжението.

Повече от две години Русия се опитва да превземе този град, за да напредне още на север и да достигне регионални транспортни възли като Курахове и Покровск.

Прокремълски военни блогъри бяха публикували няколко видеоклипа предишния ден, показващи руски войници със знамена на покривите на различни сгради във Въгледар. Регионалните власти в Донецк потвърдиха във вторник, че руските войски почти са достигнали центъра на града, а според някои доклади украинските сили все още се задържат в някои райони.

BBC разговаря с двама войници от 72-ра бригада, които са успели да напуснат града преди последния щурм и да заемат нови позиции в същия район. Те твърдят, че войските им са се изтеглили от града.

През последните няколко дни украинските войници трябваше сами да намерят пътя си от Въгледар пеша, тъй като беше невъзможно да бъдат евакуирани по друг начин, каза картечар, пожелал анонимност.

Москва е предприела многобройни атаки за превземане на града от началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г., но всички те са се провалили досега. Миналата година там се проведе една от най-големите танкови битки.

Вместо да започне фронтални атаки, руската армия наскоро премина към любимата си тактика - настъпление по фланговете, за да обкръжи целта. Миналият месец те превзеха село Пречистивка на запад и Водяне на изток, за да завършат движението в клещи, пише още BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase