Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, коментира поста на новия главен секретар на НАТО Марк Рюте и заяви, че Русия не очаква промяна в политиката на Алианса.

"Очакванията ни са, че Северноатлантическият пакт ще продължи да работи в същата насока, в която работеше (досега)", каза Песков пред журналисти и добави, че президентът на Русия Владимир Путин познава Рюте от техни минали срещи.

Още по темата
"По едно време имаше надежди за възможността за изграждане на прагматични отношения, най-малкото заради диалога, който се водеше. Но след това видяхме, че Нидерландия прие враждебна позиция - позицията, която напълно изключва всякакви контакти между нашите страни", допълни говорителят на Кремъл, цитира Ройтерс.

"Трябва да бъдем сигурни, че Украйна побеждава като суверенна, демократична страна", каза днес Рюте пред журналисти в Брюксел.

Песков коментира и ситуацията в Близкия изток. Той каза, че Кремъл е дълбоко обезпокоен от израелските действия в Ливан и от информациите за удари срещу сирийската столица Дамаск. По-рано днес Израел съобщи, че се водят интензивни сражения с бойци на „Хизбула“ в Южен Ливан, след като израелски сухопътни сили са навлезели там и са започнали сухопътна операция, след въздушните удари срещу ръководството на ливанската въоръжена групировка.

Освен това сирийска държавна медия съобщи днес, че трима мирни граждани са били убити, а деветима са били ранени при израелски въздушен удар срещу столицата Дамаск.  

"Ставаме свидетели на разширяване на географския обхват на вражеските действия, които продължават да дестабилизират района и да повишават напрежението. Това напрежение е разрушително за района и за околните райони. Оставаме силно обезпокоени", каза Песков.

Той добави, че Москва е в постоянен контакт с Дамаск. "Не виждаме непосредствени рискове в момента, но разбира се, осъждаме подобни атаки срещу суверенна страна", добави Петков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase