Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският флот е сформирал нов батальон на морската пехота от екипажа на самолетоносача „Адмирал Кузнецов“, като те ще бъдат разположени в спорната област Харков на фронтовата линия на руско-украинската война, пише Military Watch Magazine. Решението изглежда много необичайно поради високите нива на специализирано обучение, необходимо за екипажите на самолетоносачи, което прави излагането им на опасност при операции на първа линия сериозен риск.

Решението е широко тълкувано от анализаторите като стъпка към изоставянето на амбициозния след години на проблеми с " Адмирал Кузнецов" превозвач на страната, който беше в ремонт и преоборудване през последните седем години. Служейки като единствен самолетоносач на Русия, средствата за обновяването на кораба бяха значително намалени, като се очаква възможностите му да останат доста под тези на конкурентни плавателни съдове като китайския превозвач "Ляонин".

Корабът с тегло 65 000 тона за първи път влезе в експлоатация през 90-те години на миналия век и разполага с въздушно крило от изтребители Су-33 и МиГ-29К, хеликоптери за ранно предупреждение и контрол Ка-31, както и набор от други самолети с ротационни крила за транспорт и борба с подводници мисии.

Тъй като руски източници твърдяха, че ВМС трябваше да върнат превозвача в експлоатация през 2024 г. и след като корабът закъсня да напусне сухия док през февруари 2023 г., остава значителна възможността формирането на батальон на морската пехота с екипажа на "Адмирал Кузнецов" няма да забави връщането на кораба в експлоатация.

Вероятно обяснение за формирането на батальона е значителното увеличение на нивата на автоматизация на самолетоносача в резултат на неговото обновяване , което улесни свиването на необходимия брой на екипажа от около 1900 до само 1500 души. Това оставя около 400 служители на разположение за други задължения, като разполагане в Харков. Тъй като Русия е направила значителни инвестиции в обновяването на кораба, излагането на бъдещето на кораба на риск с получаването на допълнително военноморско пехотно подразделение иначе би изглеждало изключително необичайно решение. Решението беше широко преотразено от западни медии и тълкувано като знак за край на амбициите на руския превозвач, въпреки че въпреки многобройните закъснения и  аварии  по време на ремонта, „Адмирал Кузнецов“ наистина изглежда готов да се върне в експлоатация и да го направи със способността да работи с много по-малък екипаж и с много по-надеждни и относително бездимни двигатели.

Докато „Адмирал Кузнецов“ беше неработоспособен, изтребителните единици от въздушното крило на кораба останаха активни, като чифт изтребители МиГ-29К се сблъскаха отблизо с германските Eurofighters над Балтийско море на 11 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase