Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ планират да отпуснат военна помощ на стойност над 8 милиарда долара за Украйна в четвъртък по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон, казаха американски официални лица, цитирани от Reuters.

Още по темата

Администрацията на президента Джо Байдън е участвала в спешни дискусии с Конгреса, за да й позволи да използва 5,6 милиарда долара военна помощ за Украйна преди 30 септември - края на федералната фискална година - когато пълномощията трябваше да изтекат.

В четвъртък американски служители коментираха, че Белият дом възнамерява да уведоми Конгреса, че ще продължи с обявяването на изтегляне на 5,6 милиарда долара от американските оръжейни запаси. Съдържанието на този пакет все още се променя, казаха още служителите, пожелали анонимност.

Reuters съобщи този месец, че администрацията на Байдън обмисля резервен план, съгласно който ще обяви планове за доставки за Украйна, но с удължен график за доставка на оръжията и оборудването, което позволява по-постепенно прехвърляне на ресурси към Украйна.

Помощта ще включва боеприпаси, оръжия за борба с дронове и материали за подпомагане на производството на боеприпаси в Украйна, каза един от американските служители.

Освен това САЩ обявиха в сряда пълномощия за президентски тегления на Украйна на стойност 375 милиона долара. Пакетът ще включва първата доставка на прецизно управляема плъзгаща се бомба с обсег до 81 мили (130 км), наречена Joint Standoff Weapon.

Пакетът, за който Reuters съобщи за първи път миналата седмица, включва патрулни лодки, допълнителни боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), 155 мм и 105 мм артилерийски боеприпаси, резервни части и други оръжия.

Joint Standoff Weapon ще бъде изхвърлян от изтребители и е способен да поразява цели с висока точност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase