Снимка: БГНЕС

Повече от 70 000 души, воюващи в руската армия, са загинали в Украйна, според данни, анализирани от BBC.

И за първи път доброволците - цивилни, които са се присъединили към въоръжените сили след началото на войната - сега съставляват най-големия брой хора, убити на бойното поле от началото на пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г.

Всеки ден имената на загиналите в Украйна, техните некролози и снимки от погребенията им се публикуват в медиите и социалните мрежи в цяла Русия. BBC Russian и независимият уебсайт Mediazona са съпоставили тези имена, заедно с имена от други отворени източници, включително официални доклади. Медиите проверяват дали информацията е била споделена от власти или роднини на починалите - и че те са били идентифицирани като загинали във войната. Новите гробове в гробищата също помогат да се осигурят имената на войниците, убити в Украйна - те обикновено се отбелязват със знамена и венци, изпратени от министерството на отбраната.

Така се идентифицират имената на 70 112 руски войници, убити в Украйна, но се смята, че действителният брой е значително по-голям. Някои семейства не споделят публично подробности за смъртта на роднините си. Затова анализът не включва имена, които BBC Russian и Mediazona не са успели да проверят или смъртта на милиция в окупираните от Русия Донецк и Луганск в Източна Украйна.

Сред тях 13 781 са били доброволци - около 20%. Така смъртните случаи сред доброволците вече надхвърлят други категории. Бившите затворници, които се присъединиха в замяна на помилване за престъпленията си, преди бяха най-много, но сега представляват 19% от всички потвърдени смъртни случаи. Мобилизираните войници - повиканите на бой граждани - са 13%.

От октомври миналата година седмичните смъртни случаи на доброволци не са падали под 100, но в някои седмици сме регистрирали повече от 310 смъртни случая на доброволци.

Що се отнася до Украйна - тя рядко коментира мащаба на смъртта си на бойното поле. През февруари неговият президент Володимир Зеленски каза, че 31 000 украински войници са били убити, но оценките, базирани на американското разузнаване, предполагат по-големи загуби.

Историята на Ринат Хуснияров е типична за много от загиналите доброволци. Той беше от Уфа в Башкортостан и работел на две места, за да свързва двата края - в трамвайно депо и във фабрика за шперплат. Той е на 62 години, когато подписва договора си с руската армия през ноември миналата година. На фронта оцелява по-малко от три месеца, като е убит на 27 февруари. Неговият некролог в местен онлайн мемориален уебсайт го описва като "трудолюбив, достоен човек".

Според данните, които двете медии анализират, повечето мъже, които са се записали в армията, идват от малки градове в части на Русия, където е трудно да се намери стабилна, добре платена работа. Повечето изглежда са се присъединили доброволно, въпреки че някои в република Чечения са казали на активисти по правата на човека и адвокати, че са го направили под принуда и заплахи.

Някои от доброволците казват, че не са разбрали, че договорите, които подписват, нямат крайна дата и оттогава са се обърнали към прокремълски журналисти, за да ги помолят, безуспешно, за помощ за прекратяване на службата им.

Заплатите в армията могат да бъдат пет до седем пъти по-високи от средните заплати в по-малко заможните части на страната, плюс войниците получават социални придобивки, включително безплатни грижи за деца и данъчни облекчения. Еднократните плащания за хора, които се регистрират, също многократно са се увеличили в много части на Русия.

Повечето от загиналите на фронта доброволци са на възраст между 42 и 50 години. Те наброяват 4100 мъже в списъка от над 13 000 доброволци.

Най-възрастният загинал войник е на 71 години - общо 250 са загиналите войници над 60 години във войната

Войници казват пред BBC, че увеличаващите се жертви сред доброволците отчасти се дължат на разполагането им в най-трудните от оперативна гледна точка райони на фронтовата линия, особено в района на Донецк на изток, където те формират гръбнака на подкрепленията за изчерпаните части.

Стратегията на Русия за "месомелачка" продължава с неотслабваща сила, според руски войници, с които разговаря BBC. Терминът е използван, за да опише начина, по който Москва изпраща вълни от войници напред безмилостно, за да се опита да измори украинските сили и да изложи местоположението им на руска артилерия. Кадри от дрон, споделени онлайн, показват руски сили, атакуващи украински позиции с малко или никакво оборудване или подкрепа от артилерия или военни превозни средства.

Понякога стотици мъже са били убити в един ден. През последните седмици руските военни направиха отчаяни, но неуспешни опити да превземат източноукраинските градове Часов Яр и Покровск с подобна тактика.

Официално проучване на Главната военномедицинска дирекция на руското министерство на отбраната казва, че 39% от смъртните случаи на войниците са резултат от наранявания на крайниците и тази смъртност би била значително по-ниска, ако първата помощ и последващите медицински грижи бяха по-добри.

Действията на руското правителство предполагат, че то се стреми да избегне принуждаването на хората да се бият чрез нова, официална вълна на мобилизация - вместо това то увеличава призивите за доброволци, заедно със стимулите за това.

Забележки на регионални служители в местните парламенти предполагат, че те са получили задача от върха да се опитат да наемат хора от местните си райони. Те рекламират в уебсайтове за свободни работни места, свързват се с мъже, които имат проблеми с дългове и съдия-изпълнители, и провеждат кампании за набиране на персонал във висши учебни заведения.

От 2022 г. осъдените затворници също бяха насърчавани да се присъединят в замяна на освобождаването им, но сега нова политика означава, че хората, изправени пред наказателно преследване, могат да приемат сделка да влязат във война, вместо да бъдат изправени пред съда. В замяна делата им са замразени и потенциално напълно прекратени.

Малка част от убитите доброволци са от други страни

Идентифицирани са имената на 272 такива мъже, много от които бяха от Централна Азия - 47 от Узбекистан, 51 от Таджикистан и 26 от Киргизстан.

Миналата година имаше съобщения, че Русия набира хора в Куба, Ирак, Йемен и Сърбия. На чужденците, които вече живеят в Русия без валидни разрешителни за работа или визи, които се съгласяват да "работят за държавата", се обещава, че няма да бъдат депортирани и им се предлага опростен път до гражданство, ако оцелеят във войната. Мнозина по-късно се оплакват, че не разбират документите - както при руските граждани, те се обърнаха за помощ към медиите.

Правителствата на Индия и Непал призоваха Москва да спре да изпраща техни граждани в Украйна и да репатрира телата на загиналите. До момента не е реагирано на призивите.

Много новобранци, които са се присъединили към армията, критикуват обучението, което са получили. Мъж, който подписал договор с руската армия през ноември миналата година, каза пред BBC, че му е било обещано две седмици обучение на стрелбище, преди да бъде изпратен на фронта.

"В действителност хората просто бяха изхвърлени на площадката и им раздадоха някакво оборудване", каза той, добавяйки, че въпросното оборудване е било лошо направено. "Натовариха ни на влакове, след това на камиони и ни изпратиха на фронта. Около половината от нас бяха хвърлени в битка направо от пътя. В резултат на това някои хора преминаха от службата за набиране на персонал на първа линия само за седмица."

Друг войник също каза пред BBC, че екипировката е проблем, казвайки, че "варира, но най-често това е произволен набор от униформи, стандартни ботуши, които се износват в рамките на един ден, и чанта за комплект с етикет, показващ, че е произведена в средата на 20-и век”.

"Произволна бронежилетка и евтина каска. Невъзможно е да се бием в това. Ако искате да оцелеете, трябва да си купите собствено оборудване."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase