Снимка: Pixabay
fallback

Европейският парламент поиска от страните от ЕС да премахнат настоящите ограничения, които не позволяват на Украйна да използва западни оръжейни системи срещу легитимни военни цели в Русия. В резолюция, приета в четвъртък, 19 септември, с 425 гласа "за", 131 "против" и 63 "въздържал се", евродепутатите заявяват, че без премахването на настоящите ограничения Украйна не може да упражнява напълно правото си на самоотбрана и остава изложена на атаки срещу населението си и инфраструктура, се посочва в прессъобщение на Европейския парламент.

ЕП подчертава, че недостатъчните доставки на боеприпаси и ограниченията върху тяхното използване рискуват да подкопаят въздействието на положените досега усилия и изразява съжаление за намаляващия обем на двустранната военна помощ за Украйна от страните от ЕС.

Евродепутатите повтарят призива си към държавите-членки да изпълнят ангажимента си от март 2023 г. да доставят един милион боеприпаси на Украйна и да ускорят доставката на оръжия, системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, включително ракети Taurus. Те също така потвърждават позицията си, че всички страни от ЕС и съюзниците в НАТО трябва колективно и индивидуално да се ангажират да предоставят на Украйна годишна военна подкрепа от най-малко 0,25% от своя БВП.

Санкциите на ЕС трябва да бъдат запазени и разширени

Резолюцията призовава държавите-членки на ЕС да запазят и разширят политиката на санкции на Съвета срещу Русия, Беларус и страни и субекти извън ЕС, които предоставят на Русия военни технологии и технологии с двойна употреба. Евродепутатите осъждат неотдавнашното прехвърляне на балистични ракети от Иран на Русия и призовават за засилване на санкциите както срещу Техеран, така и срещу Северна Корея, за да им попречат да подкрепят войната на Русия срещу Украйна.

Те също така искат повече китайски физически и юридически лица да бъдат добавени към списъка със санкции на ЕС, както и по-строги мерки за систематично справяне с укриването на санкции от базирани в ЕС предприятия, трети страни и държави извън ЕС.

Конфискация на имущество, собственост на руската държава, за компенсиране на щети в Украйна

Призовавайки ЕС и неговите държави-членки активно да търсят възможно най-широка международна подкрепа за Украйна и да намерят мирно решение на войната, евродепутатите заявяват, че всяко такова решение трябва да се основава на пълно зачитане на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна . Те също така виждат отговорността за военните престъпления на Москва и репарациите и други плащания като основни аспекти на всяко решение.

За тази цел евродепутатите искат ЕС и съмишлениците да създадат стабилен правен режим за изземване на руски държавни активи, замразени от ЕС, като част от усилията за компенсиране на Украйна за огромните щети, които е претърпяла.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

210

82 ОМБр

преди 33 минути

До Баба Ще правим много повече за Украйна от това което казваш,защото Украйна е символ на свобода,а Русия е символ на злото ...гаден руски ***. Слава на Украйна!

209

Баба

преди 1 час

'Плащаме най-скъпия ток в ЕС,защото нашия го подаряваме на Украйна'Яко, яко е човек да си измисля фантасмагории. Ама няма нищо вярно в това, което казваш. Първо, токът е по скъп в Румъния, Гърция, Словения, Словакия, Белгия, Франция, Холандия, Германия, Ирландия. Да продължавам ли?Другото е, че не изнасяне ток за Украйна.

208

Анонимен

преди 2 часа

Плащаме най-скъпия ток в ЕС,защото нашия го подаряваме на Украйна.Това обаче се крие като информация.На зима ни чака още по-голяма енергийна бедност и режим на тока.За мен България е по-важна от Украйна.

fallback