Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Артилерийски снаряди, продавани от индийски производители на оръжие, са били пренасочени от европейски клиенти към Украйна и Ню Делхи не се е намесил, за да спре търговията въпреки протестите на Москва, според единадесет индийски и европейски правителствени и отбранителни служители, както и анализ на Reuters на налични в търговската мрежа митнически данни.

Прехвърлянето на боеприпаси за подкрепа на отбраната на Украйна срещу Русия се е случило повече от година, според източници и митнически данни. Индийските разпоредби за износ на оръжия ограничават използването на оръжие до декларирания купувач, който рискува бъдещи продажби да бъдат прекратени, ако възникнат неразрешени трансфери.

Кремъл е повдигал въпроса най-малко два пъти, включително по време на среща през юли между руския външен министър Сергей Лавров и неговия индийски колега, казаха трима индийски служители. Подробности за трансферите на боеприпаси съобщава Ройтерс за първи път.

Министерствата на външните работи и отбраната на Русия и Индия не отговориха на въпросите. През януари говорителят на индийското външно министерство Рандхир Джайсвал каза на пресконференция, че Индия не е изпращала или продавала артилерийски снаряди на Украйна.

Два източника от индийското правителство и два източника от отбранителната индустрия коментираха пред Ройтерс, че Делхи е произвело само много малко количество от боеприпасите, използвани от Украйна, като един служител изчисли, че това е под 1% от общото оръжие, внесено от Киев след войната. Информационната агенция не може да определи дали боеприпасите са препродадени или дарени на Киев от европейски клиенти.

Сред европейските страни, изпращащи индийски боеприпаси в Украйна, са Италия и Чехия, която води инициатива за снабдяване на Киев с артилерийски снаряди извън Европейския съюз, според испански и високопоставен индийски служител, както и бивш висш изпълнителен директор в Yantra India, държавна компания, чиито боеприпаси се използват от Украйна.

Индийският представител каза, че Делхи следи ситуацията. Но заедно с изпълнителен директор на отбранителната индустрия, който е пряко запознат с трансферите, той каза, че Индия не е предприела никакви действия за ограничаване на доставките за Европа. Като повечето от 20-те души, интервюирани от Ройтерс, те са говорили при условие за анонимност поради чувствителността на въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 8 часа

Доколкото си спомням, в началото на 80-те СССР при активното участие на НРБ изгради система от оръжейни предприятия , в т.ч. за различни боеприпаси по стандарти на СИВ/демек СССР/ Еми руснаците взеха едни пари за технологии ,оборудване и ноу хау, сега могат да проверят на свой гръб каква е продукцията

45

Руя

преди 9 часа

На ромите вяра да нямаш.

44

Анонимен

преди 9 часа

Според русофилската логика сега Русия трябва да обяви Индия за вражеска държава (нали и нас уж заради това ни обявиха за такава) и скоро да насочат ядрените си оръжия към нея. Русофили, ако Русия не направи това с Индия, няма ли да си зададете въпроса, защо "братска" България е обявена за вражеска държава, а Индия не е? Или не ви достига сивото вещество за подобни въпроси? Явно за Русия Индия е по-братска отколкото е България. Нали уж сме братушки, това-онова?

fallback