Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Вестник Financial Times пише материал, позовавайки се на изтекла руска държавна кореспонденция, че Русия тайно се сдобива със стоки със специално предназначение от Индия. По този начин проучва възможностите за изграждане на комплекси в страната за компоненти за поддържане на инвазията си в Украйна.

Руското министерство на промишлеността и търговията, което отговаря за производството на оръжия, е разработило още през октомври 2022 г. конфиденциални планове да похарчи около 1 милиард долара, за да си осигури тайни канали за достъп до ключова електроника.

Планът, разкрит в писма до неясен орган за реклама на търговията, свързан с руските тайни служби, предвижда употребата на "значителните резерви" от рупии, натрупани в руските банки от увеличаващите се продажби на руски петрол в Индия.

В изтеклата кореспонденция руски и индийски партньори говорят за технологии с двойна употреба, които са обект на контрол от страна на Запада. Москва дори предлага да налее сериозни инвестиции в руско-индийско предприятие за разработване и производство на електроника.

За кореспонденцията конкретно отговаря Александър Гапонов, зам.-директор на подразделението по радио-електроника към министерството на икономиката. Това е особено чувствителна сфера за Русия, тъй като страната е зависима от произведената зад граница електроника, която се влага в ракети, дронове и други военни машини.

Именно той през октомври 2022 г. се обръща към т. нар. Консорциум за чуждестранна икономическа дейност и междудържавно сътрудничество в промишлеността за изготвяне на план за достъп до критични компоненти през Индия. Директорът на консорциума Вадим Пойда отговаря, че са разработени "специфични планове" съвместно с руската електронна промишленост и "представители на индийския бизнес и определени щати", а потенциалът за реализиране на натрупаните от Кремъл рупии е висок.

Пойда представя пететапен план, даващ възможност на Русия да похарчи рупиите си и да си осигури стабилен поток на компоненти с двойна употреба. Той предвижда Москва да създаде "затворена система за разплащания между руските и индийските компании" извън контрола на западните страни, включваща и "разплащания в дигитални активи".

Консорциумът предвижда, че Русия може да купи компоненти за около 100 милиарда рубли, включително части за "телекомуникации, сървъри и друго сложно електронно оборудване", което преди това е било купувано от западните страни. Членове на групата, пише Пойда, са започнали пилотни проекти за производство в Индия на разработени в Русия компоненти и са взели нужните мерки, за да "скрият информацията за участието на руски представители във въпросните предприятия".

Все още не е ясно доколко планът е реализиран. Данните за двустранна търговия показват, че връзките на Русия с Индия са се задълбочили през последните години, особено по отношение на някои стоки, специфично упоменати във въпросната кореспонденция.

Индия пък е сред най-големите купувачи на руски петрол, като през финансовата 2023-24 г. двустранната търговия достигна рекордните 66 милиарда долара, или пет пъти над обема, реализиран преди началото на руската инвазия в Украйна. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 1 седмица

Индия- на 131 място по ИНДЕКС НА ЧОВЕШКО РАЗВИТИЕ/по ООН/- РАЙ ЗА МИЛИОНЕРИ/МИЛИАРДЕРИ НАД 500 И АД ЗА РОБИТЕ/РАБОТНИЦИ живеещи в потресаваща мизерия и имат най много педеаси.

48

Анонимен

преди 1 седмица

Защо да са "тайни"? Някой третополов ли може да попречи?

47

Хи хи

преди 1 седмица

Въййй, много тайни тез търговски връзки бе, БРИКС е половината свят, а запада е много малък и никой не му казва нищо.

fallback