Снимка: БГНЕС/ EPA

Атаката в района на Курск извади Москва от равновесие. Путин не се справя много добре с нови и несигурни ситуации и Курск създаде такава ситуация. От друга страна, Путин разшири фронта над 60 мили (96,5 километра) и Русия в крайна сметка все още има повече ресурси от Киев, докато те се бият напред-назад. Така че мисля, че Курск е добър от тактическа гледна точка, но е твърде рано да се каже какво ще означава това по отношение на общата стратегия и как ще реагира Москва. Това заяви за гръцкото издание Kathimerini бившият командир на Централното командване на САЩ (CENTCOM) ген. Франк Макензи.

Още по темата

Путин, поради естеството на своето управление и своята система от вярвания, не може да си позволи да бъде слаб, но има тенденция да бъде парализиран, когато се случват нови неща. Следователно той не бърза с нови решения и това е нещо като ахилесова пета. Освен това кампанията му в Украйна все още не е приключила и аз вярвам, че Путин е готов да използва всички руски ресурси, за да преследва тази кампания", добави още той.

"НАТО е най-успешната отбранителна организация в историята на света. Не знам друга организация, която да е запазила мира толкова дълго или толкова ефективно, колкото НАТО. И разбира се, действията на Путин му дадоха нов живот", каза Макензи.

В дългосрочен план проблемът с темпото е Китай и трябва да го признаем. Китай е хроничен проблем и ще съществува дълго време. Има някои непосредствени заплахи от Китай, но повечето от тях са дългосрочни и трябва да се подготвим да се изправим срещу Китай. Русия е непосредствен проблем. Не забравяйте, че Русия е единствената страна в света, която има способността да унищожи Съединените щати с ядрените си оръжия. Трябва да уважавате тази способност. Така че, в краткосрочен план, зоната, която ме тревожи най-много в момента, е Украйна и това е така, защото имаме работа с държава с ядрени способности и тоталитарен лидер, който има комплекса на месията. И това трябва да тревожи всички нас, когато гледаме към предстоящите дни. Мисля, че сме в много опасен период от войната и какво може да направи Русия занапред", коментира Макензи.

Не виждам условия, при които американските сили да се върнат обратно в Афганистан. Но тук е проблемът. В момента не виждаме какво се случва в Афганистан, защото избрахме да погледнем настрани и защото имаме много малко ресурси в Близкия изток, за да погледнем Афганистан. Знаем, че ISIS се разраства и планира да атакува нашата родина и знаем, че ISIS наскоро извърши много успешна атака срещу Москва. И така, тази организация се разраства и ние имаме много малко възможности и ресурси, за да се справим с този проблем. И това ще бъде проблем, който ще ни преследва в бъдеще", заяви Макензи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase