Снимка: БГНЕС

Руската телевизионна мрежа TNT ще създаде ситком, изобразявайки как американският президент Джо Байдън се премества в Русия инкогнито. Това съобщи самата мрежа, цитирана от "Киев Индипендънт".

По предварителни данни за шоуто, наречено "Довиждане", "Байдън" под прикритие се мести в Русия, за да разследва защо западните санкции са неуспешни. След като губи документите си, той е принуден да стане учител по английски език, за да спести пари и впоследствие да се завърне в САЩ.

По време на своето пътешествие, американският президент ще се опита да разбере „руската душа“.

В ролята на Байдън ще влезе руският актьор Дмитрий Дюжев, известен с участието си през 90-те години на миналия век в култовия минисериал "Бригада" за руската мафия.

"Аз самият съм много любопитен да видя какво ще излезе от нашия смел експеримент и дали публиката веднага ще съумее да ме разпознае в Байдън и Байдън в мен", каза Дюжев.

Създателят на шоуто Александър Балдин заяви, че "проектът със сигурност е комедия с елементи на сатира".

"Искахме да създадем история, която не само забавлява, но също ви кара да се замислите относно отношенията между Русия и Америка, показвайки ги през призмата на хумора и абсурда", обясни той.

Това не е първият път, в който руска медия, обикновено държавна или контролирана от държавата, е използвала развлечението за постигане на целите на политическите послания.

По-рано през 2024 г. разследващи журналисти се сдобиха с документи, известни като „Kremlin Leaks“, които разкриха връзки между администрацията на руския президент Владимир Путин и редица попкултурни проекти, които деликатно или неделикатно, съдържат популярни тези на Кремъл.

Докато финансирането за шоуто на Байдън "Довиждане" е неясно, мрежата TNT е собственост на Gazprom Media, която е дъщерно дружество на руския държавен енергиен гигант "Газпром".

Руският телевизионен канал NTV, също притежаван от Gazprom Media, пусна скеч през 2020 г., в който актьор с черно лице се превъплъти в бившия президент на САЩ Барак Обама, което беше ширококритикувано заради използването на расистки стереотипи.

Тигран Кеосаян, който се превъплъти в ролята на телевизионен водещ в сцената, заедно със съпругата си руската пропагандистка Маргарита Симонян, засне и финансиран от държавата филм, озаглавен "Кримският мост: Направен с любов".

Филмът, който беше критично оценен и претърпя неуспех в бокс офиса, описва зараждащ се романс, който се случва на фона на строежа на Кримския мост, построен след незаконното анексиране на Крим от Русия, за да свърже руската суша с Керч, град в крайния източен край на Кримския полуостров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase