Снимка: БГНЕС/ EPA

Военната кариера на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Александър Сирски зависи от хода и резултатите от атаката срещу района на Курск, пише британското издание The Telegraph.

Много неприятни неща бяха казани за Александър Сирски, когато той наследи Валери Залужни като главнокомандващ на украинските въоръжени сили през февруари. Той беше твърде консервативен, твърде контролиращ, твърде склонен да похарчи живота на хората си - преди всичко някои украински войници мърмореха, твърде съветски.

Сега дръзкото нахлуване на 59-годишния мъж в района на Курск в Русия промени тази гледна точка - до известна степен.

Вместо да го укоряват, че е упорит, лишен от въображение и жертва животи за безсмислени тактически печалби, той бива възхваляван за планирането и изпълнението на една от най-големите, най-дръзките и досега най-успешните изненади на войната, пише още изданието.

Но този смел, щателно организиран и изключително рискован гамбит предизвика едновременно възхищение и безпокойство.

Мариана Безухла, украински депутат, тази седмица нарече генерал-полковник Сирски украинския Жуков – препратка към генерал Георги, който поведе Червената армия към победа над нацистите.

Успехът в Курск не е безплатен. Украйна губи някои от най-добрите си мъже в битки там. В Донбас руснаците ускориха настъплението и чукат на вратата на Покровск.

Следващите седмици ще покажат дали Курск е майсторски ход, или последна, ужасна грешка. Резултатът може да реши войната. Със сигурност ще реши как историята ще запомни Александър Сирски.

Курск вече промени някои възгледи за него, пише още The Telegraph.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase