Снимка: ЕПА/БГНЕС

Широко наказателно разследване срещу американци, работили с руските държавни телевизионни мрежи, е предприело Министерството на правосъдието. The New York Times сигнализира за агресивни усилия за борба с операциите за влияние на Кремъл преди президентските избори през ноември.

Този месец агенти на Федералното бюро за разследване (ФБР) претърсиха домовете на две видни личности, свързани с руските държавни медии. Това са Скот Ритър, бивш оръжеен инспектор на ООН и критик на американската външна политика, и Димитри К. Саймс, съветник на първата президентска кампания на бившия президент Доналд Тръмп 2016 г. Прокурорите не са обявили обвинения срещу нито един от мъжете.

Очакват се скоро още обиски, казаха някои от служителите, пожелали анонимност, за да обсъдят разследванията. Възможни са и наказателни обвинения.

Разследването идва след официалните констатации на разузнаването на администрацията на Байдън, че държавните новинарски организации на Русия, включително глобалният новинарски канал RT, работят с неговите разузнавателни агенции, за да повлияят на изборите по света.

Тези усилия включват състезанието през ноември между Тръмп и вицепрезидента Камала Харис. За трети път, според официални лица и публични изявления, пропагандният апарат на Кремъл се е хвърлил зад кандидатурата на Тръмп, създавайки онлайн новинарски издания и фалшиви видеоклипове, за да очернят президента Байдън и, наскоро, Харис.

Разследването, предприето от ФБР ще се фокусира върху потенциални нарушения на икономическите санкции, наложени на Русия след нахлуването й в Украйна, и закон, който изисква разкриването на лобистки усилия от името на чужди правителства. Разследването на правителството е политически натоварено, повтаряйки яростния партизански дебат за влиянието на Русия в президентската кампания през 2016 г. Като се насочва към американци, работещи с новинарски организации, дори и да са държавни, разследването може също да се сблъска със защитата на правото на свобода на словото от Първата поправка.

Службата на директора на националното разузнаване предупреди още на 29 юли, че Русия експлоатира “съзнателни и несъзнателни американци“, за да създава и разпространява разкази, които са благоприятни за правителството на президента Владимир Путин. “Тези личности“, се казва в изявление на офиса, “публикуват съдържание в социалните медии, пишат за различни уебсайтове с открити и тайни връзки с руското правителство и извършват други медийни усилия.“

Правителственото разследване не е насочено към обикновени американци, които гледат руски държавни медии или публикуват за това онлайн, а по-скоро е фокусирано върху лица, които умишлено разпространяват дезинформация от Москва, казаха някои от служителите.

Ритър, който е работил като сътрудник на RT, каза в телефонно интервю, че продължилото с часове претърсване на къщата му в Делмар, Ню Йорк, на 7 август изглежда като опит да бъде сплашен, защото е изразил политическите си възгледи относно САЩ, Русия и войната в Украйна. ФБР агенти и щатската полиция иззеха мобилни телефони, компютри и твърди дискове, но не го арестуваха. “Това е абсолютна фронтална атака срещу конституцията на Съединените щати“, каза той.

Степента на репресиите остава неясна и Министерството на правосъдието и други служители във Вашингтон отказаха да го обсъдят, когато бяха попитани. През последните месеци обаче администрацията на Байдън става все по-разтревожена от операциите за влияние на Русия, насочени към Съединените щати – и изглежда желае да действа по-силно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase