Снимка: БГНЕС

Те бяха подложени на безмилостни обстрели, а моралът им беше изтощен от нарастващите жертви. Затова заповедта за преместване към руската граница едва ли би била по-добре дошла за изтощените украински защитници на Торецк.

"В сравнение с там, това е като ваканция", казва 30-годишният Сергий, чиято част получи заповед да излезе от окопите си в разбития град в Донбас, за да участва в дръзката офанзива на Украйна над руската граница към Курск.

"Когато влязохме, имах усмивка като реклама на паста за зъби. Изпитахме еуфория, облекчение."

Нараняването от шрапнел на главата му, получено при руски въздушен удар, докато се връщаше от снабдяване към фронтовата линия на Курск, беше незначително в сравнение с тези, нанесени на неговия отряд в Торецк, вкаран в ежедневна битка с руснаците "за купчина руини".

"Нито една сграда не е останала здрава", казва Сергий за Торецк, сега защитаван от резервни части, събрани да запълнят неговата. Докато той говори, идват новини за обявена руска победа над малкото съседно селце Ниу-Йорк или "Ню Йорк".

Министерството на отбраната на Русия се похвали, че неговите войски са превзели "едно от най-големите селища на Торецката агломерация и стратегически важен логистичен център Новгородское", като се позовава на града с името му от съветската епоха.

Руските сили сега се приближават към Покровск, главният град в региона с население от 60 000 души преди войната, където украинските власти наблюдаваха задължителната евакуация на цивилни във вторник. Жителите влачиха куфари и малки деца, за да се качат на влака за Лвов, повтаряйки масовата евакуация от инвазията през 2022 г.

Ако Украйна се е надявала, че дръзкото й нахлуване в Русия, започнало на 6 август, ще примами руските войски далеч от фронта в Донбас, този хазартен ход все още не се е изплатил. Но двата фронта са тясно свързани, отбеляза президентът Зеленски в обръщение към украински дипломати, в което призова западните съюзници да разхлабят ограниченията върху използването на оръжия, доставяни от Запада, от Украйна.

Президентът Путин отдавна предупреждава, че използването на западни оръжия за нанасяне на удари по руска територия ще наруши "червените линии" и ще провокира Русия да атакува страните от НАТО, дори заплашвайки с използването на ядрени оръжия.

Нахлуването в Курск, предприето с американска, британска и европейска броня и оръжия, доказа, че заплахите на Кремъл са празни приказки, каза Зеленски. "Наивната, илюзорна концепция за така наречените червени линии по отношение на Русия, която доминираше в оценката на войната от някои партньори, се разпадна тези дни. Ако нашите партньори премахнат всички настоящи ограничения върху използването на оръжия на руска територия, няма да е необходимо да навлизаме физически в региона на Курск, за да защитим нашите украински граждани в граничните общности и да елиминираме потенциала на Русия за агресия.“

Освен това, добави той, ситуацията на източния фронт в Донбас е станала толкова тежка, че "всяко по-нататъшно забавяне от страна на нашите партньори по отношение на способностите за далечни разстояния се превръща де факто в може би най-ефективната подкрепа за нападателния потенциал на Русия".

Покровск е една от основните отбранителни крепости на Украйна и ключов логистичен център в района на Донецк. Неговото превземане със сигурност ще компрометира отбранителните способности на Украйна и маршрутите за доставки и ще доближи Русия до нейната пренастроена военна цел за превземане на целия Донбас. И все пак сега е под такава заплаха, че украинската армия обмисля да я изостави, за да заеме отбранителни позиции другаде.

"Понякога сме губили твърде много хора, биейки се на няколко метра", признава Серхий, припомняйки си обречени битки за градове като Бахмут и Северодонецк. "Не знам какво ще се случи с Покровск, но той ще бъде унищожен в процеса. Те се бият за руини."

Резервите на украинската армия са привлечени да заемат старите позиции на неговата част в Торецк. Серхий прогнозира, че те ще бъдат там за известно време - и каза, че не очаква разполагането му в Курск да приключи скоро. "Ще останем тук известно време", на мнение е той. "Разширяването на фронтовата линия ще означава, че Русия ще трябва да преразположи повече сили тук. Очакваме скоро да им поднесем още изненади."

Говоренето на Зеленски за червени линии беше третата обосновка, която той даде публично за операцията в Курск през последните дни. В неделя вечерта той каза, че завземането на почти 500 квадратни мили руска територия има за цел да създаде буферна зона срещу руски атаки срещу цивилни центрове. В понеделник той отбеляза успеха му в "попълването на нашето забавление за обмен", като се има предвид стотиците руски войници, взети в плен и сега достъпни за размяна за около 8 000 украински военнопленници, задържани в Русия.

През уикенда военновъздушните сили на Украйна повредиха и разрушиха три моста над река Сейм в Курск, като хванаха в капан най-малко 1000 руски войници между реката, украинската граница и новата украинска фронтова линия в Курск в район, наричан "котелът". Руските официални лица казаха, че военните прехвърлят понтонни мостове през реката, за да снабдят силите си там. Но унищожаването на трите моста неизбежно ще усложни руските усилия да си върне територията и ще откаже на украинците анклав, който биха могли да използват като разменна монета, за да си върнат окупираната от Русия територия в Украйна при бъдещи преговори.

След първоначално слабата съпротива, оказана предимно от наборни сили, има признаци, че руснаците сега се мобилизират, за да спрат всяко украинско настъпление. Сергий беше изхвърлен от автомобила си в понеделник при въздушен удар само на няколко мили от украинската граница.

29-годишният "Жокер", лекуван в същата болница в Суми, беше ранен при комбиниран удар с дрон и артилерия по време на мисия за евакуиране на украински ранени на 30 мили в руска територия. След като беше изпратен от другия боен фронт на Украйна в Запорожие, той също беше доволен да остане и да се бие за Курск. "Тук няма депресия", каза той. "И това е добре."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase