Снимка: БГНЕС/ EPA

Голямо медийно внимание беше съсредоточено върху изненадващото нахлуване на Украйна в района на Курск в Русия. Руският президент Владимир Путин очевидно е бил обезпокоен от това. Но дали това е добра идея за Украйна е под въпрос, пише The American Conservative.

Въпреки че Украйна мълчи за по-голямата част от информацията относно своята офанзива, анализаторите спекулират, че тя се опитва да облекчи натиска на бавно напредващата руска офанзива на собствената си територия, като накара Русия да отклони атакуващите сили, за да защити собствената си територия.

Само, ако Украйна е сериозна за бързо прекратяване на войната и преговори за мир с Русия, тази инвазия може да бъде добра идея. В противен случай това е рискована офанзива, предприета само за психологически ефекти. Настъпателната война обикновено води до повече жертви и изгаря повече оръжия и оборудване. Ако не друго, ако погледнем стратегически на цялата война, преминаването на Украйна в офанзива, когато вече е с превъзходен състав и оръжие и е изправена пред едновременна вражеска офанзива, може да влоши това числено неравностойно положение, посочва още изданието.

В този случай, като се има предвид значителното предимство на Русия в числеността и оръжията на бойното поле, украинското нахлуване може дори да не накара Русия да отклони войските си от бавно напредващата си офанзива в Украйна за укрепване на района на Курск. Русия може просто да се опита да принуди украинците да напуснат, като хвърли повече наборници срещу тях, вместо да вземе сили от собствената си офанзива в Украйна.

Освен това, опитът да се задържи този джоб в Курск, който е заобиколен от три страни от руснаци и свързан с непрекъснато удължаваща се — и следователно по-уязвима — линия за доставки, е опасен и дори може да бъде катастрофален. Ако тяхната привидно несигурна линия за доставки бъде прекъсната, украинците могат да бъдат обкръжени.

Тази инвазия в Русия, когато руснаците напредват в Украйна, илюстрира, че военните като цяло са склонни да бъдат влюбени в перченето на смели действия, за да „отнесат битката на врага“. И все пак често има значителни предимства да бъдеш в отбрана, особено когато отбранителната сила обикновено може да избере терена, на който ще се бие.

Що се отнася до политиката на САЩ, американските политици бяха изненадани от украинския ход и бяха принудени да се запитат за целта на нахлуването, като по този начин косвено разкриха скептицизма към цялото начинание, посочва The American Conservative.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase