Индийският премиер Нарендра Моди каза, че ще обсъди мирното разрешаване на конфликта между Украйна и Русия по време на посещението си в Киев тази седмица, пише Reuters.

Моди замина за Полша в сряда и ще посети Киев в петък, което е първото посещение в Украйна на индийски премиер от установяването на дипломатически отношения преди 30 години.

Пътуването на Моди до Украйна идва седмици след посещението му в Москва, по време на което той упрекна руския президент Владимир Путин за войната, започнала с пълномащабното нахлуване на Русия в нейния съсед през февруари 2022 г.

Моди се срещна и с украинския президент Володимир Зеленски в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Италия миналия месец.

„Като приятел и партньор се надяваме на скорошно възстановяване на мира и стабилността в региона“, каза Моди в изявление преди заминаването си.
Индия многократно е призовавала Украйна и Русия да използват диалог и дипломация за разрешаване на различията си.
Двудневното посещение на Моди в Русия миналия месец съвпадна със смъртоносен удар срещу детска болница в Киев, след което той каза на Путин, че смъртта на невинни деца е болезнена и ужасяваща и настоя за разрешаване на конфликта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase