Снимка: БГНЕС/ EPA

Влизането на Украйна в НАТО не трябва да зависи от това страната, изправена пред руска агресия, да контролира цялата й територия, каза президентът Петр Павел в интервю за Novinky.cz и Právo. Той посочи следвоенното влизане на Западна Германия в Северноатлантическия алианс. Лидерите на страните от НАТО на юлската среща на върха във Вашингтон обещаха на Украйна необратим път към алианса и дългосрочна военна помощ, но страната не получи директна покана за НАТО.

Павел очаква, че през следващите години Украйна може да преговаря с Русия за мир. Според президента споразумението може да означава, че Русия ще окупира част от украинската територия за дълго време, но без демократичните държави да приемат промяната на границите.

„Смятам, че пълното възстановяване на контрола върху цялата територия не е необходима предпоставка. Ако има демаркация, дори на някаква административна граница, тогава можем да приемем тази административна граница като временна и да приемем Украйна в НАТО на територията, на която тя ще контрол по това време“, каза още Павел.

Чешкият президент вижда прецедент в историята за подобен ход.

„Нека да погледнем например Германия. Имаше разделение на Германия, което не беше прието от всички западни страни и въпреки че част от Германия беше окупирана от Съветския съюз, Германия, тоест останалата част, беше приета в НАТО, вече през 1955 г. Така че мисля, че има както техническо, така и юридическо решение, което да позволи на Украйна да се присъедини към НАТО, без да влиза в конфликт между НАТО и Руската федерация“, посочи Павел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase