Снимка: БГНЕС

Рамзан Кадиров, президент на автономната Чеченска република и генерал-полковник от руската армия, продължава да се закача с Илон Мъск. Този път той му благодари за сателитите Starlink оказали се "изключително важни" по време на инвазията на Русия в Украйна.

Преди дни Кадиров заяви в социалните медии, че изпълнителният директор на Tesla и SpaceX му е изпратил Tesla Cybertruck за използване на фронтовата линия на инвазията на Владимир Путин в Украйна.

Мъск гневно отхвърли твърденията и впоследствие се забърка в онлайн спор, в който Кадиров заяви: "Специални благодарности за Starlink. Скоростта на връзката в зоната на SVO (т.нар. "Специална военна операция на Русия в Украйна") е абсолютно пожар! Специално уважение от бойците!"

Кадиров, който беше санкциониран от Държавния департамент на САЩ през 2020 г. за участието си в "многобройни груби нарушения на човешките права" в Чечня, направи коментарите чрез канала си в Telegram в понеделник.

Спорът започна в събота, когато той публикува видеоклип, на който управлява електрическия пикап с картечница.

Във видеото Кадиров кара колата около празен площад в Грозни, столицата на Чечня, и нарича Мъск "най-силният гений на нашето време".

"Получихме Tesla Cybertruck от уважавания Илон Мъск", пише Кадиров. "Бях щастлив да тествам новата технология и лично се убедих, че тя неслучайно се нарича "Киберзвярът". Истинско неуязвимо и бързо животно, развива отлична скорост, много удобна кола."

Кадиров каза още, че Cybertruck ще бъде изпратен в "зоната на SVO", съкращението за специалната военна операция на Русия в Украйна, и добави, че превозното средство "ще донесе много полза на войниците".

Чеченският лидер също отправи покана към Мъск и каза, че милиардерът ще бъде приет като "най-скъп гост" в Грозни.

Публикацията на Кадиров беше широко разпространена в X, като професорът и политически коментатор Сет Абрамсън коментира: "Объркан съм. @WestPoint_USMA току-що прие @ElonMusk като свой говорител, докато самият Мъск предоставя превозни средства, готови за военна употреба, на санкционирани врагове на Америка? Защо? Не е ли това най-голямата история в Америка днес?".

Илон Мъск се нахвърли срещу обвинението в понеделник, като нарече Ейбрамсън "изостанал", защото вярва, че той би изпранил Cybertruck на руски военачалник.

Кадиров сподели разговора на двамата чрез Telegram в понеделник и повтори подкрепата си за Мъск.

"Илон, не обръщай внимание на изостаналите и непосветени хора и корумпираните медии. Не се разсейвай от тях, повярвай ми", пише Кадиров. "По-добре продължете да творите и да достигате нови висоти. Вашите разработки са голяма помощ за нас. Вие сте страхотни във всеки случай!"

Военачалникът добави: "P.S. Между другото, специални благодарности за Starlink. Скоростта на връзката в зоната на SVO е абсолютно пожарна! Специално уважение от бойците!"

Starlink в Украйна

Starlink е група от 6000 сателита, притежавани и управлявани от дъщерното дружество на SpaceX Starlink Services, което осигурява интернет покритие по целия свят.

Съзвездието е широко използвано от украинските сили по време на продължаващата руска инвазия, първоначално финансирана от SpaceX, а от юни 2023 г. чрез договор между SpaceX и Министерството на отбраната на САЩ.

Изявлението на Кадиров обаче отразява минали доклади, че Starlink може да е бил използван от руските сили по време на нахлуването в Украйна.

Мъск отрече каквито и да било терминали на Starlink да са били продадени на Русия и през май компанията му се обедини с Пентагона, за да гарантира, че силите на Кремъл няма да могат да получат неоторизиран достъп до широколентовите системи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase