Снимка: БГНЕС/ EPA

Вашингтон одобри атаката на украинските въоръжени сили (ВСУ) срещу района на Курск и предостави финансова подкрепа. Това каза Джеймс Кардън, бивш съветник на двустранната руско-американска президентска комисия към Държавния департамент на САЩ, цитиран от The American Conservative.

"Киев не би могъл да извърши бойна атака край Курск без одобрението и материалната подкрепа на Вашингтон. По този начин САЩ и Европа се считат за съучастници в атаката срещу руските територии“, отбеляза още бившият съветник.

Според Кардин решението на украинския президент Владимир Зеленски "за пореден път показа на Москва , че в Киев няма с кого да преговаря". Той добави, че атаката на украинските въоръжени сили само ще удължи боевете.

Офанзивата в Курск подчертава, наред с други неща, присъщия риск от това, което бих нарекъл „извънсъюзнически съюз“. Вашингтон няма договор за съюз с Украйна, но администрацията на Байдън упорства да действа така, сякаш Украйна не е просто договорен съюзник – тя действа така, сякаш оцеляването на Украйна във формата, в която е била за три кратки десетилетия (1992–2022 г.), е от съществено значение за националната сигурност на Съединените щати. Предоставянето от Вашингтон на извънсъюзнически съюз на Украйна накара Киев да действа по начини, които са в ущърб на собственото му оцеляване.

Офанзивата в Курск също показва още веднъж, че идеята, че „ако руснаците не бъдат спрени в Украйна, те ще продължат да завладяват Източна Европа“ е явно абсурдна. Русия не можа да завладее Киев през 2022 г. и дори оттогава води скъпоструваща война на изтощение.

Русия обаче остава водещата тактическа ядрена сила в света и като такава атаката на Украйна срещу Курск поставя нея и нейните военни и финансови поддръжници, включително САЩ и страните-членки на НАТО, в риск от отмъщение", пише още изданието.

Нахлуването в Русия показва още веднъж, че президентът Джо Байдън и неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан, далеч не са прекалено предпазливи — както твърдят редица високопоставени неоконсерватори — вместо това улесняват пътуването на Киев нагоре по ескалиращата стълба. Това е пътуване до неизвестна дестинация.

Украйна не би могла да осъществи офанзивата без одобрението и материалната подкрепа на Вашингтон. Като такива, САЩ и Европа се разглеждат като съучастници в тази изключително символична атака срещу Курск, който в крайна сметка е мястото на най-голямата танкова битка в историята. Битката срещу нацистите през 1943 г. и струва на руснаците около 800 000 жертви. Изводът, който сега се прави в Москва, тъй като те отново се сблъскват с германски танкове на своя територия, не е трудно да се предположи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase