Снимка: БГНЕС/ EPA

Победата на американския вицепрезидент Камала Харис на президентските избори няма да се окаже нищо добро за Украйна. Това каза пред The ​​Telegraph бивш помощник на президента на САЩ Джо Байдън, пожелал анонимност.

„Тя пропусна няколко възможности да установи подходящи отношения с Владимир Зеленски и нейният колеблив подход към конфликта не предвещава нищо добро, ако тя спечели президентските избори“, каза служителят.

Бившият помощник на бившия президент на САЩ Роналд Рейгън, Дъг Бандоу на свой ред подчерта, че Харис не се интересува от украинския конфликт. Според него тя не е участвала много във външната политика на страната и разбирането й за европейските проблеми се е свеждало до повърхностни говорения.

Ако републиканците спечелят изборите в САЩ, отношенията между Доналд Тръмп и Зеленски изглежда ще бъдат по-нестабилни. Тръмп беше подложен на импийчмънт, след като бе обвинен, че се е опитал да изнудва украинския президент, като е задържал военна подкрепа в борбата си срещу Русия. През юни той подигравателно нарече Зеленски "може би най-великият продавач на всеки политик, който някога е живял".

Камала Харис като президент е още по-малко ясно как би се справила със Зеленски, посочва още изданието.

Докато Харис никога не е била в Украйна, тя се е срещала със Зеленски шест пъти, замествайки Байдън, за да представлява САЩ в най-големия конфликт в Европа след Втората световна война. Харис засили отбраната на Украйна срещу Русия още през юни, когато обеща, че САЩ ще предоставят 1,5 милиарда долара в подкрепа на енергийната инфраструктура на Украйна и за предоставяне на хуманитарна помощ.

Откакто прие номинацията за кандидат за президент на Демократическата партия, републикаците с радост коментират, че Харис не е давала интервю, поради което е трудно да се отбележи окончателно как би се разиграла нейната позиция към Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase