Снимка: БГНЕС

Властите в Киев отказаха да обсъждат каквото и да е мирно споразумение с Кремъл, освен ако то не включва пълно изтегляне на руските войски от всички окупирани райони, включително Кримския полуостров.

В резултат на продължаващото нахлуване на украински сили на руска територия Москва също реши да спре всякакви мирни преговори, съобщи руското външно министерство в сряда.

На пресконференция, посветена на т. нар. "престъпления на киевския режим", посланикът по специални въпроси на руското външно министерство Родион Мирошник заяви, че въпросът за мирните преговори между Русия и Украйна е бил "поставен в дълга пауза" след атаките на Киев в района на Курск, определяйки ги като "терористични действия".

"Воденето на преговори с абсолютно неадекватен противник днес е просто неестествено", обясни Родион Мирошник.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна в началото на 2022 г., властите в Киев отказаха да обсъждат каквото и да е мирно споразумение с Москва, освен ако то не включва пълно изтегляне на руските войски от всички окупирани райони, включително полуостров Крим, едностранно анексиран от Кремъл през 2014 г.

Белгород обявява извънредно положение

Междувременно втори руски граничен район Белгород обяви извънредно положение, докато украинските сили атакуват територията на Москва вече втора седмица.

Областният управител Вячеслав Гладков описа ситуацията там като "изключително трудна и напрегната", твърдейки, че украинските сили са разрушили домове и са причинили цивилни жертви, изнервяйки местните хора.

Около 5000 деца са преместени в лагери в безопасни зони, каза Гладков в канала си в Telegram. Той каза предишния ден, че около 11 000 души са напуснали домовете си, като около 1000 са останали в центрове за временно настаняване.

Нито едно от твърденията не може да бъде независимо потвърдено.

Дръзката операция в Курск е най-голямата атака срещу Русия след Втората световна война и може да включва до 10 000 украински войници, подкрепяни от бронетехника и артилерия, казват военни анализатори. Миналата събота в Курск беше обявено извънредно положение.

Говорител на украинското външно министерство каза във вторник, че Киев няма намерение да окупира руската територия, която твърди, че държи. Целта е да се спре Русия да изстреля ракети срещу Украйна от Курск, каза той.

Не беше ясно как или кога - или дали - Украйна ще се опита да се измъкне от земята, която е завзела. Украинската армия твърди, че контролира 74 населени места, за които се смята, че са селав района на Курск. Руските официални лица казват, че повече от 100 000 души са били евакуирани, предимно от Курск.

Институтът за изследване на войната, мозъчен тръст във Вашингтон, каза, че е малко вероятно нахлуването да промени динамиката на войната.

"Руските власти вероятно ще останат крайно противни на изтеглянето на руски военни части, участващи в битка от (Донецк) и вероятно ще продължат да разполагат ограничен брой нередовни сили в Курск … поради опасения за по-нататъшно забавяне на темпото на руските операции в тези по-приоритетни направления", казаха от института.

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че операцията "Курск" също има за цел да повдигне духа на страната след 900 дни война и да обедини хората, като направи категорично изявление относно военния капацитет на Украйна.

"Сега всички ние в Украйна трябва да действаме толкова единно и ефективно, както направихме през първите седмици и месеци на тази война, когато Украйна пое инициативата и започна да обръща ситуацията в полза на нашата държава", каза Зеленски в своя вечер адрес вторник.

"Сега направихме абсолютно същото – още веднъж доказахме, че ние, украинците, сме способни да постигнем целите си във всяка ситуация – способни да защитим нашите интереси и нашата независимост", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase