Снимка: БГНЕС/ EPA

Една седмица след инвазията на Украйна в Курска област на Русия, руските военновъздушни сили пренасочиха голяма част от огневата си мощ към украинския корпус за нахлуване – хвърляйки до 50 плъзгащи се бомби KAB всеки ден в базите на корпуса в Сумска област, точно от другата страна на границата с Курск, пише Forbes.

Това е половината от плъзгащите се бомби с обсег от 25 мили, които руските военновъздушни сили обикновено хвърлят всеки ден по цялата фронтова линия от 700 мили на 29-месечната по-широка война на Русия срещу Украйна.
Но Украйна също има военновъздушни сили - и сателитно насочвани планиращи бомби с поне толкова голям обсег и прецизност, колкото на руските KAB. Във вторник в интернет се появиха първите видеоклипове, в които се твърди, че изобразяват украински бойци, които хвърлят плъзгащи се бомби, произведени в САЩ Joint Direct Attack Munition, по цели в Курск, пише още изданието.

Въпреки че F-16 са съвместими с бомбите JDAM, има доказателства, че украинските военновъздушни сили планират да разположат пъргавите изтребители за патрулиране на противовъздушната отбрана, а не за по-рискови наземни атаки - поне първоначално.

С голяма помощ от експлозивни дронове украинските батареи са свалили няколко руски хеликоптера.

Руската противовъздушна отбрана около Курск също е значителна. Не случайно един украински Су-27 беше забелязан да лети само на няколкостотин фута над бойното поле, след като хвърли плъзгащите си бомби. Пилотите от двете страни летят възможно най-ниско, колкото е възможно по-често, за да избегнат откриването на вражеските радари, пише Forbes.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase