Снимка: БГНЕС

"При изтеглянето на силите си от окупираните райони в украинския юг и прехвърлянето им в Курск , Москва е продължила" съобщи представителят на украинската армия Дмитрий Лихновий пред "Политико".

Продължаващата агресия на Украйна в пределите на Русия предизвиква недоумение в Москва. Владимир Путин изрази гнева си след украинското нахлуване и окупация на десетки селища и големи парцели земя в Курска и Белгородска област.

"Русия е преместила някои свои части, както от Запорожка област, така и от Херсонска област в южната част на Украйна", заяви Лихновий.

Генералният щаб на украинската армия съобщи, че руските войски продължават настъплението си в Покровск и на други места в Донецка област.

На 12 август на нажежена среща, местните власти обясниха на Путин как украинските сили са обходили руската отбрана в южната част от миналата седмица, което е предизвикало масовата евакуация на близо 200 000 души .

Докато Украйна завземаше територии, руските командири първоначално омаловажаваха нападението, настоявайки, че военните контролират нещата. Седмица по-късно Украйна вече контролира поне 1000 кв. км от руската територия.

Нахлуването повиши моралния дух в Украйна и същевременно подкрепи западните съюзници.

В Москва съюзник на Путин обвини руските военни, че не са били подготвени да предотвратят украинската атака, и добави, че руските гранични войски са получили информация за продължаващата украинска атака едва в последния момент, което им е оставило малко време за действие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase