Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин обвини Украйна в “мащабна провокация” заради действията ѝ в руската Курска област. Путин свика спешно заседание на съвета за сигурност, на което изслуша доклад за ситуацията в Курска област.

Във вторник около 300 украински войници, десетки танкове и бронирани машини, пресякоха границата с Русия, в района на Суджа, в Курска област. По информация на руски медии сраженията продължават, пише БНТ.

Хиляди са напуснали домовете си в Суджа и околните села. Руското военно министерство докладва, че армията е възпрепятствала нахлуването на украинците по-навътре на територията на Русия. А през изминалата нощ са унищожени няколко украински дрона.

Алексей Смирнов, временен губернатор в Курска област, сподели, че ситуацията е под контрол, въпреки че е издадена заповед да се ограничи движението на хора в региона и са отменени публичните събития.

Киев не е коментирал обвиненията в "мащабна провокация". Но според Кирило Буданов, началник на украинското военно разузнаване, до месец и половина - два руският натиск на украинска територия ще отслабне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase