Снимка: Twitter

Бюст на Сталин беше обезглавен с ковашки чук в руски парк

Неизвестен мъж с чук е обезглавил статуя в чест на съветския диктатор Йосиф Сталин в град близо до Москва, съобщават руските държавни медии.

Видеозапис, заснет в град Звенигород, показва как заподозреният се разхожда около статуята, след което отсича главата ѝ с един замах и си тръгва.

"В събота, в един от парковете на Звенигород, мъж в недобро състояние счупи с чук главата на бюста на Йосиф Сталин", заяви източник от правоохранителните органи пред руските медии.

Мъжът е повредил и бюст на основателя на Съветския съюз Владимир Ленин, след което веднага е избягал от местопрестъплението, съобщават местните медии.

В момента той се издирва от полицията, съобщиха държавните информационни агенции.

Статуята на Сталин в Звенигород е издигната от група провиантистки активисти през лятото на 2023 г.

Тя беше изправена пред събаряне, след като местните власти обвиниха групата, че я е инсталирала без разрешение, но по-късно решението беше отменено, след като групата се оплака в социалните медии, съобщиха местните медии.

Сталин, който управлява Съветския съюз от 1924 г. до смъртта си през 1953 г., ръководи тоталитарен режим, при който милиони са затворени в трудови лагери или екзекутирани.

Публичните образи на диктатора са изключително противоречиви в Русия, където едни го възхваляват заради това, че е довел СССР до победа във Втората световна война, а други се отвращават от него заради бруталното потискане на инакомислието.

Повечето от паметниците му в бившия Съветски съюз са премахнати, но след идването на власт на президента Владимир Путин все повече се увеличават официалните лица, които имат положително отношение към лидера.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase