Снимка: БГНЕС/EPA

Съюзниците от НАТО са започнали обещаното прехвърляне на изтребители F-16 в Украйна, за да засилят отбраната срещу Русия. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от АФП.

"В момента на говорене трансферът на изтребители F-16 е в ход, идва от Дания и от Нидерландия", каза Блинкен на срещата на върха по случай 75-годишнината на НАТО във Вашингтон.

"Тези самолети ще летят в небето на Украйна това лято, за да се уверят, че Украйна може да продължи да се защитава ефективно от руската агресия", каза той.

Украйна отдавна се стреми към модерни западни самолети и през август миналата година президентът Джо Байдън даде зелена светлина за прехвърляне на американски F-16 в страната, въпреки по-ранните опасения колко време ще отнеме на Киев да се обучи на самолетите.

Блинкен заяви, че прехвърлянето на самолетите трябва да бъде сигнал към руския президент Владимир Путин.

"То концентрира вниманието на Владимир Путин върху факта, че той няма да надживее Украйна, няма да надживее нас и ако продължава да упорства, щетите, които ще продължат да се нанасят на Русия и нейните интереси, само ще се задълбочават", каза Блинкен, цитиран от БГНЕС.

"Най-бързият начин да се стигне до мир е чрез силна Украйна", добави американският първи дипломат.

Президентът на Украйна благодари на съюзниците за самолетите, които ще доближат Украйна до достигане на целите.

"F-16 ще бъдат използвани и за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна. Убеден съм, че те ще ни помогнат да защитим по-добре украинците от бруталните руски атаки, като удара по детската болница "Охматдит" в Киев тази седмица", каза той.

"Очаквам, че коалицията на нашите военновъздушни сили ще бъде подсилена още повече чрез присъединяването на нови участници. F-16 доближават справедливия и траен мир, като показват, че терорът трябва да се провали навсякъде и по всяко време", добави президентът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase