Снимка: БГНЕС

Федералната държавна статистическа служба (Росстат) публикува демографски данни за жизнената статистика през 2023 г. Те, както и данните от 2022 г., показват рязко увеличение на свръхсмъртността сред младите мъже в сравнение със ситуацията преди началото на пълномащабната война на Русия с Украйна . Преди това Meduza, заедно с Mediazona и изследователя на изборната статистика Дмитрий Кобак, използваха тези данни, за да изчислят руските военни загуби през 2022 г. Сега това изчисление може да бъде продължено. Излишната смъртност при мъжете не само остана висока миналата година – тя беше почти двойно по-висока от цифрата за 2022 г., според нови данни.

Как Росстат събира данни за смъртността и по какъв начин от тях може да се извлече информация за руските военни загуби?

Данните за жизнената статистика, които Росстат публикува на портала EMISS на 27 юни, включват данни за общия брой смъртни случаи по пол, възраст и регион (без "нови региони" - територии на четири региона, иззети от Украйна през 2022 г. - но с приложени Крим). Основният източник на тези данни е службата по вписванията. Те записват фактите за смъртта в специализирана информационна система, Росстат събира тази информация и след това, след продължителна обработка, я публикува в окончателен вид около средата на следващата година. Ведомството публикува и оперативни данни ежемесечно, но те не съдържат разбивка по пол и възраст, необходима за изчисляване конкретно на военната смъртност - тоест свръхсмъртността на мъжете сред младите хора. От всички показатели на Росстат само годишните данни, разделени по възраст, позволяват директно да се изчисли общият брой на свръхсмъртните случаи на мъже през 2022 и 2023 г.

Метод, чрез който това може да стане, е разработен през 2023 г. от Дмитрий Кобак и съавтори. Това позволява на практика да се елиминира въздействието на COVID, който през 2022 г. все още имаше значителен принос към общия брой смъртни случаи на мъже и жени, особено в по-възрастните възрастови групи. В резултат на това излишните смъртни случаи при мъже, които не са били засегнати от пандемията, са изолирани от общата извадка - и следователно смъртните случаи, свързани с военни действия.

Основната идея на метода е да се изчисли съотношението на смъртните случаи на мъже и жени във всяка отделна възрастова група и да се вземат предвид дългосрочните тенденции в тези съотношения. Броят на смъртните случаи на мъже в Русия в почти всички възрастови групи винаги е надвишавал жените - това се дължи на общата демографска ситуация и не е уникално за нашата страна. Но през последните десетилетия това съотношение непрекъснато намалява, главно поради намаляването на смъртността при мъжете. Положителната тенденция е особено забележима при младите хора - те като цяло умират доста рядко и до голяма степен не от "естествени", а от външни причини. Въпреки това, през 2022 г., след като руската армия нахлу в Украйна, съотношението на смъртността при мъжете и жените рязко се увеличи.

Тъй като почти няма жени в структурата на онези бойни загуби, които са надеждно известни благодарение на работата на доброволците от проекта Mediazona и руската служба на BBC, смъртността на жените може да действа като "референтен" показател, който позволява да се изчислм очакваното броя на смъртните случаи при мъжете. За да направят това, Кобак и съавторите продължават дългосрочната тенденция в съотношението на смъртността на мъжете към жените (за всяка година от войната) и умножават това съотношение по действителния брой смъртни случаи на жени през тази година. Следователно свръхсмъртността при мъжете е разликата между действителния брой смъртни случаи при мъжете (в реална ситуация на война) и очаквания брой (в хипотетична ситуация, в която няма война).

Резултатите от тези изчисления, проведени от Кобак и съавтори преди година и днес по искане на Meduza, са следните:

- 24 хиляди допълнителни смъртни случая през 2022 г. (95% вероятност - от 22 до 26 хиляди);
- 40,5 хиляди свръхсмъртни случаи през 2023 г. (95% вероятност - от 39 до 42 хиляди);
- 64 хиляди излишни смъртни случаи за две години война (с вероятност от 95% - от 61 до 67 хиляди).

Най-голямата група смъртни случаи са мъже на възраст от 35 до 39 години: тази група представлява почти 17 000 допълнителни смъртни случая, представляващи една четвърт от всички допълнителни смъртни случаи. В относителен брой най-нарасналата група са мъжете от 25 до 29 години: там смъртността е нараснала почти два пъти повече от очакваното.

Каква нова информация научихме за руските военни загуби от данните на Росстат и как те се сравняват с други изчисления на смъртността?

Като цяло изчислението, базирано на данни на Росстат, още веднъж потвърждава съществуващите оценки на загубите, направени по време на проучването на Meduza и Mediazona въз основа на данни от Регистъра на наследствените дела (RND). В последната актуализация на тази работа изчислихме, че общите жертви през двете години на война (до края на 2023 г.) варират от 66 000 до 88 000, с максимална вероятна цифра от 75 хиляди мъртви.

Това е леко по-високо от 64 хиляди, дадени чрез изчисления, базирани на показатели на Росстат. Тази разлика може да се дължи на няколко причини:

Първо, има фактор на произволност, свързан с вероятностния характер на оценката, базирана на данни от RND. Фактът на откриване на наследствено дело, конкретната дата на откриването му - всичко това зависи от много случайни причини. Това означава, че случайността не може да бъде елиминирана от изчисленията, базирани на тези данни.

Второ, може да е имало промяна в състава на бойците, която не е била напълно компенсирана от статистическия модел, който разработихме за изчислението въз основа на базата данни на RND. Вземаме предвид промените както във възрастовия състав на бойците, така и в тяхната военна принадлежност (например пристигането на голям брой затворници през 2023 г. или рязкото намаляване на дела на кадровия военен персонал през 2022 г.). Въпреки това през двете години на войната са настъпили много промени и не всички различия в състава на военните могат да бъдат идентифицирани и компенсирани в модела. Например, ние не знаем нищо за разликите в доходите и броя на имотите, притежавани от заминаващите на война днес и преди две години, ако и двамата са например доброволци на една и съща възраст.

Трето, Росстат може да не вземе предвид някои от "военните" смъртни случаи, записвайки ги в статистиката на "новите региони" и изключвайки ги от цифрите за Русия в рамките на международно признатите граници. Има единични случаи, които позволяват да се твърди, че подобна практика съществува – но все още няма достоверни данни колко е разпространена.

Трябва да се има предвид, че наскоро изчислението по данни на RND (в една от неговите части) беше независимо потвърдено въз основа на неизвестни досега финансови документи на ЧВК Вагнер, до които Mediazona получи достъп. В нашето проучване общият брой на смъртните случаи на затворници от юни 2022 г. до юли 2023 г. е около 16 хиляди души. Отчитайки случайната грешка, това на практика съвпада с реалния брой, известен от списъците на ЧВК - 17 251 затворници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase